Když s někým mluvíte jeho mateřským jazykem, jde mu to přímo do srdce

3. únor 2020

Když má někdo maminku Češku a tatínka z Holandska, není divu, že ovládá oba jazyky. Další se dejme tomu učí ve škole a ještě jeden třeba kvůli cestování.

Proč se ale někdo naučí sedmnáct různých řečí a pouští se do dalších? Dáša Kubíková pozvala do Dobrého dopoledne Evu Spekhorstovou.

Začátek v rodině

Všechno začalo u Spekhorstů v rodině. „Vždycky jsme doma mluvili s maminkou česky a s tatínkem německy, teď už je to různé, už se to proměnilo, bavíme se třeba anglicky,“ usmívá se patnáctiletá Eva. „Potom jsem tátu donutila, aby se mnou mluvil i holandsky, protože jsem se to chtěla naučit,“ dodává.

Ve škole se v prvních letech, kdy se ostatní děti teprve začínají učit druhý jazyk, trochu nudila. Na gymnáziu pak měla zpočátku individuální studium a psala s ostatními jen testy. Na vyšším gymnáziu už pracuje v hodinách s ostatními.

Japonština, korejština …

Další jazyky se začala postupně učit kvůli přátelům. Dnes je jich celkem 17, umí češtinu, němčinu, holandštinu, angličtinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu, portugalštinu, řečtinu a norštinu a zatím nejnověji turečtinu. Z těch vzdálenějších jazyků se Eva naučila korejštinu, japonštinu, čínštinu a indonéštinu.

Na jazycích ji nejvíce zajímá fonetika, tedy zvuková stránka jazyka, způsob, jakým se vyslovuje a tvoří melodie řeči. Nejprve je důležité osvojit si přízvuk a intonaci jazyka. „Teď když jsem se chtěla naučit turecky, seděla jsem tři dny u turecké televize a poslouchala, jak mluví. I když tomu nerozumíte, tak se to musí naposlouchat. U některých jazyků se bez fonetiky nikam nehnete,“ směje se Eva.

Přátelé po celém světě

Jazyky se Eva učí především proto, aby mohla mluvit se svými přáteli z celého světa jejich rodným jazykem. „Jeden moudrý muž řekl, že když mluvíte jazykem, kterému ten člověk jenom rozumí, jde mu to do hlavy, ale když mluvíte jeho mateřským jazykem, tak mu to jde rovnou do srdce, a já myslím, že to je pravda.“

Nejrychleji se učí sama a využívá k výuce internetové programy a aplikace. „Je jich hodně, já jsem například našla jednu, která se jmenuje Tandem, a přes tu jsem našla tři svoje nejbližší kamarádky – voláme si, píšeme si. Díky tomu jsem potkala spoustu lidí na celém světě,“ prozrazuje host Dobrého dopoledne.

Evě Spekhorstové pomáhá při učení jazyků i hudební sluch. Oba její rodiče učí na Základní umělecké škole v Třebíči hudbu, Eva sama chodí na sólovou kytaru k mamince Janě a k tátovi do kytarového orchestru. Učí se zpěv, hrát na klavír a také malovat, dokonce měla už i výstavu svých obrázků.

Spustit audio