Když lidé trpí, nezajímá je, kdo válku začal. My musíme být neutrální, vysvětluje šéf českých Lékařů bez hranic

22. únor 2019

Pavel Gruber je sedmým rokem ředitelem české pobočky humanitární organizace Lékaři bez hranic. Zastává tu především manažerskou pozici a vysvětluje, že v lékařských misích je pouze čtvrtina doktorů.

„Čtvrtinu tvoří sestřičky, zdravotníci a farmaceuti, polovina profesí je potom nelékařských," uvádí a vysvětluje:

„Jsou to lidé, kteří umožňují, aby polní nemocnice vůbec mohla fungovat. Někdo musí postavit stany, někdo jiný vymyslet, jak bude přitékat voda, hodně práce je také s nemocničním odpadem a prošlými léky. Další člověk zařizuje internet, který všichni potřebují, ...funguje tam mimo jiné i finanční úřad. Je toho mnoho a vždycky jde o velkou výzvu.“

Pavel Gruber je od roku 2011 ředitelem české pobočky humanitární neziskové organizace Lékaři bez hranic. V minulosti působil jako vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci v organizaci Charita ČR, poté se angažoval jako předseda správní rady Českého fóra pro rozvojovou spolupráci. Momentálně se organizace Lékařů bez hranic pod jeho vedením zabývá především léčbou rezistentní formy tuberkulózy na Ukrajině, nebo snahou ovlivnit antibiotickou rezistenci na Blízkém východě, především v Mosulu. Členové mezinárodního týmu ale působí celkově ve více než 70 zemích.

Nemoc nemá prioritu před válkou

Lékaři bez hranic se momentálně zabývají pasivní formou tuberkulózy na Ukrajině. Léčivo, které na nemoc zabírá, působí pacientovi dlouhodobé potíže a je velmi těžko fyzicky snesitelné. Mnoho lidí proto léčbu přeruší, tuberkulóza ale vítězí nad zdravím i z jiných důvodů. Ovzduší války pomoci nemocným výrazně nepomáhá.

Informační válka má stejnou sílu jako každá jiná válka.
Pavel Gruber

Tuberkulóza byla na východě Ukrajiny už před konfliktem a v Doněcku jsme měli projekt. To nám i pomohlo, měli jsme tam základnu, měli jsme kontakty a to je důležité. Ale nyní se děje to, že pro pacienty existuje velmi ztížený přístup k léčbě. Ve chvíli, kdy se pohybujete na území, kde se bojuje, je tuberkulóza menší prioritou. Její léčení je dlouhodobé, nemocní musí k lékaři pravidelně docházet, musíte je sledovat a když musí překračovat hromady check pointů, řeší úplně jiné zásadní problémy. Jejich udržení v léčebných programech je pak mnohem obtížnější.“

Když lidé trpí, nezajímá je, kdo válku začal

O samotném válečném konfliktu a pohybu v něm potom Gruber říká: „Názor mít můžeme, ale věcně nás to nezajímá. Naše práce je pomoct lidem, kteří tam trpí. Jsme poněkud v jejich kůži a jejich pozici, protože je také nezajímá, kdo válku začal. Utrpení jim způsobují obě strany a je jedno jakou uniformu má bojující.“

Myslím, že je v téhle zemi zbytečně moc politiky, říká Leoš Heger

Leoš Heger

Lékař, vysokoškolský pedagog a politik strany TOP 09 Leoš Heger je nejdéle sloužícím polistopadovm ministrem zdravotnictví, ačkoli byl ve funkci pouze tři roky „Myslím, že je v téhle zemi zbytečně moc politiky a málo se mluví o hodnotách a mezilidských vztazích,“ říká.

Je pravda, že pokud bych byl v pozici politického analytika, řekl bych, že jedna strana má větší vinu než ta druhá. Ale je jedno, o jakém konfliktu se budeme bavit, jestli o Ukrajině, nebo Jemenu. Ve chvíli, kdy chcete působit poblíž konfliktu, musíte být vnímaní jako neutrální, nestranná osoba. A musíte také tak ke všem přistupovat.

Soudobá informační válka je stejně silná jako každá jiná válka a jakékoli vyjádření se velmi snadno zneužije. Kdybych se vyjádřil ve smyslu, že inklinuji k jedné straně, není problém mé vyjádření trochu zkomolit, vytrhnout z kontextu, přeložit jinak do angličtiny a dát na sociální sítě. Pak může mít naše mise fyzický problém v řádu hodin,“ upozorňuje Pavel Gruber.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pátečním hostem. Pavel Gruber bude pokračovat v tématu etiky lékařů ve válečných konfliktech a profesní neutralitu ukáže na konkrétním případu iráckého lékaře. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.