„Když to kvete, tak to i bzučí,“ říká s úsměvem Tomáš Černý, který stál u vzniku unikátních staveb ekocentra Na Pasece ve Zlíně-Velíková

Ekocentrum Na Pasece ve Zlíně-Velíkové je neobvyklé místo, které mimo jiné slouží i jako lesní školka. Stavby ze dřeva a slámy, vnitřní omítky z hlíny, střechy osázené květinami i solárními panely – to vše je jeho součástí.

Slaměný dům, jurta, stavby osázené zelenými střechami. To vše najdete v ekocentru Na Pasece ve Zlíně–Velíkové.  „Když to kvete, tak to i bzučí,“ říká s úsměvem Tomáš Černý, který stál u vzniku unikátních staveb tohoto centra. A jako důkaz unikátnosti staveb přidává i informaci, že místní jurta je jedou z prvních zkolaudovaných podsklepených jurt v České republice.

Projekt se v konkurenci více než stovky dalších probojoval do finále ekologické soutěže Adapterra Awards. Na místě natáčela kolegyně Andrea Kratinová.

Ekocentrum Na Pasece ve Zlíně-Velíkové

Na Pasece Zlín-Velíková

Na Pasece je vzdělávací organizace, která klade důraz na přírodní prostředí, venkovní aktivity a svobodný rozvoj člověka. Provozuje lesní klub na principu lesních mateřských škol, aktivity pro rodiče s dětmi, příměstské tábory, enviromentální a další vzdělávání.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související