Když je Bláto sladší než med. Margo Rejmer píše o poměrech života v komunistické Albánii

10. červen 2022

Na konci dubna se konal v prostorách Divadla Husa na provázku křest knihy polské autorky Margo Rejmer s názvem Bláto sladší než med.

Reportáž přibližuje nejen akci jako takovou, ale hlavně vyjímanou knihu, která popisuje osudy albánských lidí různých vrstev i věku během tyranie Evera Hodži. Dílo je psáno převážně reportážním stylem a rychle si čtenáře získá. Přestože popisuje hrůzy staré desítky let, tak při čtení jednotlivých příběhů stále mrazí. Tato publikace by se dala přirovnat ke knihám, které píše např. Nina Špitálníková, jen s tím rozdílem, že nepopisuje vzdálenou Asii, ale mluví o novodobých dějinách Evropy, je nám tedy (minimálně místně) mnohem blíž. Pro českého čtenáře knihu přeložila Jarmila Horáková.

V reportáži uslyšíte, kromě úryvků ze samotné akce, rozhovor s autorkou, který laskavě překládala Lucie Zakopalová. Polská spisovatelka v rozhovoru mimo jiné zmiňuje to, jak se musela naučit albánsky, aby se jí místní lidé otevřeli a nebáli se s ní sdílet své příběhy. Mluví i o tom, proč se do Albánie vlastně vydala a jak ji psaní této knihy změnilo. Zazní i ukázky z díla, které čte herečka Lucia Mária Lukačková.

autor: Eliška Kánská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.