Kdyby před pěti lety platily dnešní zákony, k tragédii v Brodě by zřejmě nedošlo, řekl tehdejší starosta města

V těchto dnech uplynulo 5 let od tragické střelby v restauraci Družba v Uherském Brodě. Střelec tam tenkrát usmrtil osm lidí a sám spáchal sebevraždu.

Masová vražda z února 2015 změnila podmínky pro držení zbraní. Pokud nyní vzniknou pochybnosti o způsobilosti držet zbraň, policie může vniknout do domu takového člověka a na místě mu ji odebrat.

Lidovecký senátor a tehdejší starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar v rozhovoru s redaktorkou Andreou Kratinovou uvedl, že pokud by takové nařízení platilo už tenkrát, nemuselo vůbec k tragédii v restauraci Družba dojít.

Pro tehdejšího starostu a současného senátora Patrika Kunčara jsou i pět let vzpomínky a emoce stále živé. „Když nad tím přemýšlím, tak tím prvním pocitem je asi šok, vztek a možná takový pocit bezmoci, že se tady stalo něco hrozného a máte naprosto omezené možnosti s tím něco udělat,“ uvedl ve vysílání Českého rozhlasu Zlín Patrik Kunčar.

Vzpomíná, že v prvních chvílích, kdy se teprve upřesňovaly informace, co se vlastně v restauraci Družba, tak s kolegou projížděl ulicemi Uherského Brodu a amplionem vyzývali obyvatele, aby nevycházeli ven, jelikož v tu dobu ještě měli zprávy, že střelec se stále nachází uvnitř. Přiznal, že jako starosta prošel mnoha školeními pro krizové situace, například požáry a podobně. „Ale samozřejmě na krizovou situaci takovéhoto rozsahu, na to vás nikdy nikdo nepřipraví,“ řekl.

Ing. Bc. Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Střelce osobně neznal. Měl pouze informace, že jeho manželka nebyla v dobrém psychickém stavu a několikrát u nich zasahovala městská policie. „Ale o jejím manželovi jsme do té doby nevěděli prakticky nic,“ konstatoval Kunčar.

S odstupem času vzpomíná, že byli tenkrát všichni naštvaní. „Připadalo nám, že ten zásah trvá strašně dlouho, že je chaotický,“ připomněl. Ocenil zároveň, že za těch pět let se situace změnila. „Jsem rád, že dnes už má policie k dispozici prvosledové hlídky, což jsou dobře vybavené a vycvičené hlídky, které jsou stále v terénu a jsou připraveny provést takový zásah v řádu minut,“ zmínil.

Celou událost krátce poté komentoval jako selhání systému. „Celou dobu se vědělo, že se celou dobu vědělo, že ten střelec není zdravotně způsobilý držet zbraň, nebo tam byly důvodné pochyby. A dlouhou řadu měsíců běžel proces, kdy probíhaly opakované zdravotní prohlídky, které měly způsobilost držet zbraň nebo nikoli. A ten střelec využíval různé odkladné prostředky, aby co nejvíce prodloužil dobu, kdy mu bude odebrán zbrojní průkaz a také bude muset odevzdat zbraně,“ uvedl Kunčar.

Památník obětem střelby v Uherském Brodě z roku 2015

Patrik Kunčar přiznal, že po tragédii v Uherském Brodě se podařilo v tomto smyslu změnit legislativu. „Dnes pokud vznikne podezření, že někdo není způsobilý držet zbrojní průkaz, tak policie, pokud on okamžitě dobrovolně neodevzdá zbraně, má právo přijet, případně mu i vstoupit do obydlí a zbraně mu odebrat do depozita. A teprve potom dotyčný dokazuje, zda jeho způsobilost držet zbrojní průkaz trvá,“ objasnil.

Dodal, že pokud by taková legislativa byla v platnosti už před pěti lety, tak by se podle něj pravděpodobně tragédie v Uherském Brodě nestala. Zároveň ale přiznal, i v souvislosti s nedávným podobným útokem střelce ve Fakultní nemocnici v Ostravě, se na takový útok nikdy připravit nedá.

Celý rozhovor s Patrikem Kunčarem si můžete poslechnout v záznamu.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související