Kdo se bojí regularizace?

4. květen 2013
Zaostřeno na cizince

V České republice se chystá zbrusu nový zákon o pobytu cizinců, což přináší příležitost znovu otevřít diskusi o možnosti vyhlásit regularizaci pro imigranty, kteří tady žijí bez oprávnění k pobytu.

Návrat do legality prostřednictvím regularizace se ve světě koná už více než třicet let. Jen v období 1996 až 2008 bylo v EU provedeno 43 jednorázových regularizací a normalizací v sedmnácti členských státech.

Bez ohledu na to, opatření, jímž stát uděluje povolení k pobytu cizincům, kteří se nacházejí na jeho území nelegálně, pobytově nebo pracovně, vyvolává u nás kontroverze. Na odborném semináři, který organizovaly nadace Friedrich Ebert Stiftung, Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty a Sociologický ústav Akademie věd ČR zazněly mimo jiné zkušenosti ze zahraničních zemí, ale také i teoretická a praktická diskuse o české migrační realitě.

Na otázku: Měla by v České republice proběhnout regularizace, odpovídají v pořadu Zaostřeno docent Dušan Drbohlav z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Pavla Hradečná ze Sdružení pro integraci a migraci a Phanuel Osweto, farář Církve československé husitské působící v Kladně.

Zástupkyní neregulérních migrantů bude Lesia Kostina, Ukrajinka, která sedm let pracovala jako nelegální hospodyňka ve Varšavě, a zasloužila se o regularizaci tj. aboliční zákon v Polsku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.