Kdo byli tři Abrahamovi hosté, zemřel historik Otto Dov Kulka a co chystá festival Chaverut 2021

7. únor 2021

Setkal se Abraham se svými ještě nenarozenými potomky? Je možné vědecky studovat pokus o vlastní vraždu? A co pro vás chystá Valašské Meziříčí?

Abraham a jeho tři hosté

Když si ve Středomoří sednete za denního horka do dveří stanu, můžete zahlédnout ledasco. Zvlášť když vám je už skoro sto let – jako Abrahamovi. 18. kapitola První knihy Mojžíšovy vypráví, jak se mu v Mamre zjevili tři muži. Přišli praotci ohlásit, že jeho žena Sára porodí syna. Kdo tito tři muži byli?

„Je zajímavý výklad, že to byli právě jeho tři potomci – syn, vnuk a pravnuk – Izák, Jákob a Josef, a on k nim spěchá, ale spěchá k nim do budoucnosti, protože ani dokonce jeho syn tehdy ještě nebyl na světě,“ vysvětluje vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon.

„Ale oni tu existují, on spěchá do budoucnosti a ta budoucnost se nakonec ukazuje jako přítomná. Oni tam skutečně jsou, on je hostí a přitom se dozvídá, že se mu narodí ten nejstarší z nich. Najednou tady vidíme prolnutí generací v té souvislosti, že Abraham se klaní svým dětem, svým potomkům, a krmí je, hostí je – a je svým způsobem přítomný celé budoucnosti, která ten národ čeká. Na tom vidíme, jak je propojená židovská minulost s její budoucností a přítomností,“ uzavírá Sidon.

Vzpomínka na Ericha a Ottu Dova Kulkovi

Drobný, srdečný a vždy pečlivě upravený muž. Takový byl historik Otto Dov Kulka, který zemřel 29. ledna v Izraeli. Bylo mu 87 let. Za pár dní, 18. února, shodou okolností uplyne 110 let od narození jeho otce Ericha, spisovatele a rovněž historika. Oba byli během 2. světové války v Osvětimi a oba svým studiem významně přispěli k poznání dějin holocaustu. Osobně se s nimi znal Leo Pavlát.

„S Erichem i Otto Dov Kulkou jsem se mnohokrát setkal. Byla to setkání s muži velkého respektu, kteří přes svou strašnou zkušenost s totalitním režimem dokázali obdivuhodně s odstupem vědce analyzovat pohnutky a mechanismus zla,“ vzpomíná Pavlát.

A dodává: „Jak Erich, tak Otto Dov byli též lidé nesmírně přátelští a srdeční. Osobně za všechna jejich díla doporučuji alespoň jedno z naposled vydaných: paměť a imaginaci úžasně zkoumající Krajiny Metropole smrti od Otto Dov Kulky.“

Valašské Meziříčí chystá festival přátelství Chaverut

Dá se uprostřed pandemie uspořádat festival? Město Valašské Meziříčí ukazuje, že ano. Už 17. ročník festivalu přátelství Chaverut totiž začne příští neděli. A to kompletně online. Díky tomu se k akcím mohou připojit diváci z celého Česka. Podrobnosti zjišťovala Daniela Brůhová.

„Chaverut znamená přátelství. Není to povrchní přátelství, ale hluboké přátelství, kdy se dotýkáte podstaty věci,“ říká místostarostka Valašského Meziříčí Zdislava Odstrčilová.

Festival vznikl z iniciativy církví. Ta se setkala se snahou připomenout někdejší valašskomeziříčskou židovskou obec. „Tyto dvě iniciativy se potkaly a domluvily, že by mohly v něčem spolupracovat a výsledkem je právě Chaverut,“ vysvětluje Odstrčilová.

Festival je věnovaný Izraeli. Začne v neděli 14. února přednáškou novináře a bývalého zahraničního zpravodaje České televize na Blízkém východě Jakuba Szántó. Letošní ročník, který potrvá až do 7. dubna, navštíví i izraelský velvyslanec u nás Daniel Meron a ministr zahraničí Tomáš Petříček, nebo religionista Pavel Hošek.

Veškeré informace o festivalu zjistíte na webové stránce kzvalmez.cz.

Magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.