Každý sám, přesto společně. V Těšanech u Brna rozsvítili vánoční výzdobu, přidali se i místní

30. listopad 2020

Na originální nápad, jak přivítat advent v době plné omezení kvůli koronaviru, přišli v Těšanech na Brněnsku.

V pátek podvečer se tam rozzářil vánoční strom na návsi a spolu s ním rozsvítili lidé i výzdobu u svých domů. To vše za zvuků vánočních písní z obecního rozhlasu.

„Nás hlavně zaujalo to, že i když z důvodu vládního nařízení musíme dodržovat nějaké bezpečnostní předpisy, tak se lidé můžou projevit a dát najevo: jsme tady, žijeme, nic nám není a jsme v naprosté pohodě,“ říká Josef Habrovec.

Rozsvěcení výzdoby v Těšanech doprovázely vánoční písně z obecního rozhlasu

„Rozsvítí se nám především velký listnatý strom, máme i malý smrček, potom dekorace sněhuláka, která je oblíbená u dětí,“ popisuje obecní vánoční výzdobu lidovecký starosta Miroslav Zborovský. „Z obecního rozhlasu zazní písničky s vánoční tématikou. Začátek hudby by měl být signálem pro všechny, aby nás podpořili při slavnostním rozsvěcení.“

S nápadem společního, ale přesto izolovaného rozsvěcení vánočního osvětlení přišla vedoucí kulturní komise Radka Kučerková. „Cílem bylo, abychom nějak společně přivítali advent v Těšanech.“

Akce má i charitativní rozměr, tím je veřejná sbírka potravin. „Je to taková podpora našim záchranářům – tyčinky na doplnění energie, sušenky, ovoce, vitamíny a tak dále,“ doplňuje Kučerková.

Spustit audio