Každý den se do práce těším, říká vedoucí služeb pro lidi s mentálním postižením Naděje Zlín Radomír Vítek

24. leden 2023

Naším cílem je, aby naši klienti mohli žít běžným samostatným životem, říká vedoucí služeb pro lidi s mentálním postižením Naděje Zlín Radomír Vítek. Pozvání do studia Českého rozhlasu Zlín přijal spolu s ním i jeden z klientů Petr Herodes.

Naděje vznikla jako jedna z prvních neziskových organizací po roce 1989. Působí na celém území České republiky a poskytuje pomoc lidem v nouzi v pěti oblastech – pomáhá lidem ve stáří, lidem bez domova, poskytuje péči lidem s mentálním, zdravotním nebo kombinovaným handicapem, nabízí pomoc rodinám v sociální nouzi a stará se i o ohrožené děti a mládež.

Jednou z poboček je i Naděje Zlín, která začala svou činnost v roce 1992. Už její počáteční aktivity byly soustředěny na dospělé osoby s mentálním postižením. Co jim nabízí dnes? Podle vedoucího těchto služeb na Zlínsku Radomíra Vítka jsou to tři základní druhy pomoci: sociálně terapeutické dílny, chráněné bydlení a sociální rehabilitace.

Sociálně terapeutické dílny navštěvuje v regionu více než 60 klientů, kteří zde pracují a tvoří různé výrobky, jako například mýdla, svíčky, papírové krabičky nebo koberce. Hlavním cílem této činnosti je podle Radomíra Vítka naučit klienty pracovním dovednostem, pracovním návykům i komunikovat se svými kolegy tak, aby pak mohli chodit do běžné práce.

Chráněné bydlení je určeno pro klienty s mentálním handicapem od 18 let. Těmto lidem umožňuje postupně žít samostatný život.

V rámci sociální rehabilitace pracovníci Naděje pomáhají klientům v terénu, nejčastěji s hledáním práce nebo hospodařením s penězi. Jsou jim oporou i v běžných životních situacích tak, aby mohli žít běžný život.

Naděje Zlín je tak pro mentálně hendikepované skutečnou nadějí. Postupně se díky ní učí novým dovednostem, jak těm běžným jako je vaření nebo praní a nakupování, tak i pracovním. Sama za sebe mluví i závěrečná slova vedoucího těchto služeb Radomíra Vítka: „Jsem 20 let v Naději a každý den se do práce těším. Na spolupracovníky, na klienty. Máme tam výborný tým lidí, kteří s klienty pracují opravdu krásným a profesionální způsobem.“

Jak vnímají nabízené služby klienti zlínské Naděje? Jaké mají osobní životní cíle a plány? Co je baví a naplňuje? To v rozhovoru s vedoucím služeb pro lidi s mentálním postižením Naděje Zlín Radomírem Vítkem prozrazuje Petr Herodes, který je jedním z klientů a také přijal pozvání do rozhlasového studia. Poslechněte si záznam tohoto rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.