Kauza kadeřnice

Příběh jedné z nejkontroverznějších kauz v dějinách českého soudnictví, která nebyla dodnes vyřešena. Případ z února 2013, který se udál v podkrkonošských Hořicích, vypráví o loupežném přepadení kadeřnice v její provozovně.

Za zločin byl odsouzen student, který měl přepadené odcizit 10 000 korun. Kvůli pochybnostem ohledně právoplatnosti důkazů byl však propuštěn.

Jiří Lukeš je novinář ve středních letech, který se dříve věnoval kauzám, které hýbaly společností, ať už celostátním, anebo na Jičínsku, kde žije. To je však minulost, dnes Jiří pracuje jako sportovní novinář, bydlí sám v Hořících, občas ho navštěvuje syn Ondřej.

A právě při jedné z návštěv syn s otcem během rozhovoru otevřou téma přepadení kadeřnice v jejich městě. Policie obvinila mladého muže, v podstatě Ondřejova vrstevníka. Případ vypadá zpočátku jednoznačně, podobně jako jsou celkem jasné názory obou mužů. Jak ale přibývají roky a kauza se víc a víc zamotává, mění se také názory Ondřeje i jeho otce.

Pětidílnou sérii „Kauza kadeřnice“ napsal Michael Sodomka na základě skutečného případu. Identita skutečných účastníků kauzy je změněna.

V režii Lukáše Kopeckého účinkují v roli Jiřího Lukeše Pavel Doucek, v roli jeho syna Ondřej Martin Donutil, vypravěčkou je Šárka Šildová. Dramaturgie Hana Hložková, zvukový mistr Michal Zelinka.

autor: Michael Sodomka
Spustit audio