Kauce Íránce Zadeha zatím zůstane u soudu. Čeká se na pravomocný rozsudek

2. únor 2016

Íránec Shahram Abdullah Zadeh zatím nedostane zpět kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil za své propuštění z vazby. Krátce poté, co včera opustil celu, ho znovu zatkla policie na základě mezinárodního zatykače. Podle informací ČTK byl důvodem jeho opakovaného zatčení obchodní spor v Dubaji.

Zadehovu obří kauci si podle mluvčí Simony Tesařové až do vydání pravomocného rozsudku ponechá krajský soud.

„Kauce zůstává u Krajského soudu v Brně. Poskytnutá peněžitá záruka obviněného bude složena na účtu soudu do doby, kdy bude ve věci pravomocně rozhodnuto,“ dodala Tesařová.

Íránec Zadeh byl podle ČTK v pondělí ve vazební věznici v Brně-Bohunicích zatčen kvůli obchodnímu sporu v Dubaji. Advokát Pavel Čapčuch označil zatčení svého klienta za "šikanózní výkon práva" a komplot. ČTK dnes řekl, že zvažuje podání ústavní stížnosti.

Mluvčí brněnského krajského soudu už dříve potvrdila, že další zadržení ve vazbě s předchozím nařčením nesouvisí.

Státní zástupce může až do středeční třetí hodiny odpoledne podat Městskému soudu v Brně návrh na vazbu.

Čtěte také

Zadeha po úředním propuštění odvezla přímo z věznice policie. Důvodem je to, že na něj Írán vydal v březnu 2015 mezinárodní zatykač.

„O této věci bylo Krajské státní zastupitelství v Brně informováno před bezmála 11 měsíci. Poskytli jsme k ní veškeré podklady. Dosud si mého klienta k věci nevyslechlo, i když jej mělo ve vazbě. Až teď nastala změna,“ řekl ČTK Čapčuch.

Zadeh byl podle něj v pondělí zatčen kvůli někdejšímu obchodnímu sporu v Dubaji. Zatímco Zadeh skončil v ČR, jeho někdejší obchodní partner se vrátil do Íránu, kde na něj podal trestní oznámení. Právě na jeho základě byl vydán na Zadeha mezinárodní zatykač.

Krajský soud by se měl dále zabývat žádostí Íránu o vydání Zadeha. Podle právníků ale nelze Zadeha vydat, dokud nebude jeho kauza s dovozem paliv v Česku pravomocně ukončena.

Shahram Abdullah Zadeh a jeho 15 kompliců čelí obvinění za rozsáhlé daňové úniky. Podle obžaloby skupina připravila Českou republiku na daních při obchodech s pohonnými látkami o 2,5 miliardy korun. Pokud se podezření potvrdí, hrozí skupině trest ve výši až 13 let.

autor: msi | zdroj: ČTK
Spustit audio