Karel Gott mě inspiroval svou precizní přípravou na koncerty, říká zpěvák Martin Chodúr

11. říjen 2019

Deset let po vítězství v soutěži Česko Slovenská SuperStar je Martin Chodúr úspěšným zpěvákem a hudebním skladatelem. „Každý koncert je souboj,“ říká zpěvák, který napsal a složil píseň pro Karla Gotta.

Na konci listopadu oslaví Martin Chodúr třicáté narozeniny i desetileté působení na české hudební scéně. Pěveckou dekádu zakončí hned několika velkými koncerty v Hradci Králové, Praze a Zlíně. Pražští fanoušci se mohou těšit na představení nového repertoáru, návštěvníci ve Zlíně pak Martina Chodúra uslyší po boku Filharmonie Bohuslava Martinů a operní zpěvačky Patricie Janečkové.

Jako mnoho jiných zpěváků, také Martin Chodúr vzhlíží k osobnosti Karla Gotta. Přiznává ale, že sám si ke zpěvákovi našel cestu až později. „Karel Gott byl náš nejlepší zpěvák. Mně osobně se vybaví spousta vzpomínek. Poprvé jsem se s ním setkal před deseti lety v rámci přípravy na jedno z kol soutěže Česko Slovenská SuperStar. Během chvíle jsem odhalil, že Karel Gott má nesmírný smysl pro humor,“ vzpomíná s úsměvem Martin Chodúr.

Martin Chodúr přiznává, že každý by se mohl od Karla Gotta učit. Talent totiž dělá ve zpěvu pouze pět nebo deset procent, zbytek je neskutečná práce a příprava, kterou dvaačtyřicetinásobný Český slavík nikdy nepodcenil. „Karel Gott se na každé své představení nesmírně připravoval a každý detail jeho skladby byl promyšlený,“ říká Martin Chodúr.

Píseň pro Karla Gotta

V roce 2014 oslovil Karel Gott mladé hudebníky, aby pro něj napsali písně na míru pro chystané album S pomocí přátel. Martin Chodúr pro zpěváka připravil píseň Právě vchází, kterou nakonec dokončil ve spolupráci s Karlem Gottem přímo u něj doma. „Na odpoledne, kdy jsem byl u Karla Gotta a složili jsme tuto píseň, nikdy nezapomenu,“ vzpomíná Martin Chodúr.

Precizního Karla Gotta následuje Martin Chodúr také v pečlivé přípravě na koncerty. Manuál, jak se zbavit trémy před vystoupením, sice nemá, dodržuje ale jeden zvyk, který měl i Karel Gott – v případě nervozity si pouští zpěváky, které má rád. „Je dobré si vzpomenout na Karla, jak stojí na pódiu, sál mu patří a on si je absolutně jistý,“ radí zpěvák.

Být na české a slovenské hudební scéně je priorita

V hudbě se Martin Chodúr neomezuje na jeden žánr. Jako vystudovaný klarinetista získal při studiu nadhled a od té doby poslouchá klasiku, big band i metalovou hudbu. „Nejbližší je mi ale popová nebo rocková hudba, která má nějaký obsah, například Frank Zappa nebo King Crimson,“ říká Martin Chodúr.

Ve svém soukromém životě je Martin Chodúr spokojený, kromě přítelkyně má doma také syna Martina. „Kombinovat rodinu a práci je složité. Na druhou stranu člověk má jen tolik času, kolik si ho udělá. Na své profesi mám rád, že je to svobodné povolání. Jenom já si řeknu, kolik budu mít povinností, aby mi zůstal čas i na rodinu,“ vysvětluje zpěvák a skladatel.

Úspěch ve světě Martina Chodúra přirozeně láká, rodina je ale pro něj na prvním místě. „V současné době jsem ve fázi utvrzování se na českém a slovenském trhu a to je pro mě absolutní hudební priorita,“ říká zpěvák. Jaké plány má Martin Chodúr v osobním životě a zda plánuje svatbu, zjistíte v záznamu pořadu.

Spustit audio