Kantáta k 25. narozeninám Musica da camera Brno. Oslava výročí sboru bude veselá, těší se sbormistr

4. listopad 2022

„Ať už je muzika technicky sebelepší, tak pokud v ní není emoce a chuť pustit se do nových věcí, tak ji posluchačům nepředáte,“ říká Martin Franze, který před pětadvaceti lety založil Komorní sbor Musica da camera Brno. Spolu s ním přijali pozvání do Apetýtu zpěvačka Martina Fialová a skladatel Zdeněk Král. S posluchači toto výročí oslaví na koncertě novinkou – kantátou Letem českým internetem.

„Sbor vznikl na Zelném rynku v Brně v roce 1996. Bylo nás asi deset lidí a domluvili jsme se, že na Vánoce začneme zkoušet. Pamatuji si, že kelímky jsme měli odložené na kašně Parnas a tam jsme to celé naplánovali. Měli jsme tenkrát čerstvě natočené CD s cimbálovou úpravou Rybovy Vánoční mše a zjistili jsme, že ti, kteří to natočili, už nemají čas jezdit na koncerty. Ty už ale byly domluvené, tak jsme jako první ‚sborovou‘ akci jezdili na tyhle koncerty, byl to trošku netradiční začátek,“ říká s úsměvem Martin Franze.

Martina Fialová zpívá ve sboru pět let. „Tehdy se mě Martin zeptal, jestli bych šla do projektu, kde se budou dělat skladby Zdeňka Krále. To mě nalákalo, protože jeho muziku vnímám jako něco, co jsem nikdy předtím nezpívala a ani neslyšela, takže si to od té doby užívám.“

Zdeněk Král dodává: „Jako skladatel jsem velmi vstřícný k interpretům. Chci, aby si tam udělali vyznění podle toho, jak to sami cítí. K Martinovi mám naprostou důvěru, moc výtek nemívám.“

A co říkají hosté o kantátě? „Letem českým internetem je nápad starý asi dva roky, Martin mi donesl text a já jsem napsal hudbu,“ popisuje Král. „Textem jsou všechny možné úryvky z různých známých českých internetových portálů, které jsou organicky pospojované do jednoho celku. Šlo nám o to, aby oslava výročí sboru byla veselá a pobavila lidi. Inspirací mi bylo, že jsem si říkal, jaký je asi den člověka, který stráví jen ve světě internetu,“ vysvětluje sbormistr Franze.

Co nemůže říct sboristka skladateli? Kdy může skladatel přijít na zkoušku svého vlastního díla? Poslechněte si záznam Apetýtu, hosty byli Martina Fialová, Zdeněk Král a Martin Franze.

Spustit audio

Související