Kamerové systémy na našich dálnicích

28. listopad 2005
Vaše téma

Pokud teď jedete autem po dálnici, tak je možná dobrá chvíle podívat se na tachometr a třeba ubrat nohu z plynu. Na dálnici totiž mohou vaše počínání za volantem sledovat bezpečnostní kamery. Kamery sledujeme zase my v Radiožurnálu, alespoň dnes ve vysílání Vašeho tématu.

Jak hluboko vůbec sahá historie kamer na dálnici?

Sledování provozu na dálnici kamerami je relativní novinkou a je to hlavně vymoženost devadesátých let. Tudíž ne všechny dálnice, nebo respektive jejich úseky sledují kamery. Kupodivu je to dáno stářím úseku a taky standardem vybavení dálnice. Více o tom poví Michal Hala ředitel úseku vnitřních věcí, Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Hala: Pochopitelně vybavenost starších úseků, z nichž ty nejstarší slouží více než 30 roků je malá a bude je potřeba nově vybavit a modernizovat. Nejlépe jsou na tom nové části dálnic, například už zprovozněný kus pokračování D 1 z Vyškova směrem na Kroměříž. Tam je i dohledový kamerový systém.

K čemu všemu kamery slouží, jde jen o chování řidičů na dálnici?

To je samozřejmě jeden z těch hlavních účelů pro které byl vůbec kamerový systém budován. Odborně se ale funkce kamery dělí na dvě základní - a to funkci detekční, o té si povíme více za hodinu a funkci dohledovou. Tu teď opět představí Michal Hala z Ředitelství silnic a dálnic.

Hala: Dohledový kamerový systém je tím systémem, pod kterým si většina z nás pojem kamerový systém obecně zařadí. Zjednodušeně řečeno, jde o přenos obrazu ze vzdáleného místa na dispečerské pracoviště, kde pomáhá dispečerovi v rozhodování. V podmínkách českých dálnic jde o dohled nad chováním dopravního proudu a o doplněk meteorologického systému, kdy je možné dálkově ovládanou kameru nasměrovat na vozovku a upřesnit vizuální informace o aktuální povětrnostní situaci.

Kamery na českých dálnicích umí mnohdy taková kouzla, že dispečer si může například přiblížit povrch vozovky natolik, že lze rozeznat kapku vody od námrzy, což je zejména v zimě dost aktuální. S kamerovým systém pak souvisí i informační systém, který varuje řidiče před komplikacemi na dálnici.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu