Kam s použitými samotesty? Do komunálního odpadu. Ve Znojmě na mě mají speciální kontejnery

Povinné testování zaměstnaců s sebou přináší velké množství použitých samotestů na covid-19, které je zapotřebí bezpečně zlikvidovat. Zvlášť, když jsou infekční.

Podle ministerstva životního prostředí můžou lidé použité samotesty vyhazovat zabalené v plastových pytlích do směsného komunálního odpadu.

  • Plastové pytle by měly mít minimální tloušťku 0,2 mm. Po naplnění (nejpozději však do 24 hodin) pytel pevně zavažte a na povrchu ošetřete dezinfekčním prostředkem.
  • Jsou-li použity pytle z tenčího materiálu, je nutné takové obaly zdvojit.
  • Povrch vnějšího pytle ošetřete dezinfekčním prostředkem a zavázaný pytel až pak dejte do černého kontejneru na směsný komunální odpad.
  • Nikdy nenechávejte odpad mimo sběrnou nádobu.
  • Po manipulaci s odpadem si pokaždé pečlivě umyjte ruce mýdlem a teplou vodou nebo použijte dezinfekční gel.

Například znojemská radnice ale obyvatelům doporučuje, aby použité samotesty dávali do speciálních kontejnerů na infekční materiál, podobně jako doposud roušky nebo respirátory.

„Pokud to lidé vyhazují do obyčejného komunálního odpadu, tak nám to jde na tu třídící linku. A kolegové s tím pak přichází ve velké míře do styku. Je to ochrana i pro ně,“ vysvětluje starosta Jakub Malačka (ČSSD).

Odpad z očkovacích center

Stále se také zvyšuje množství odpadu z očkovacích center. Z toho největšího v Brně odvezou každý týden přes sto kilogramů injekčních jehel, stříkaček a rukavic.

„V černých pytlích označených štítkem jsou umístěny do uzamykatelného skříňového kontejneru. Ten je odvážený smluvní firmou do spalovny nebezpečných odpadů,“ dodává mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Obavy z dalšího nárůstu infekčního odpadu nemocnice nemá.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související