Kabaret Kajbar. Večer k oslavě sto jednoho roku, devíti měsíců a třiadvaceti dnů od zrození fenoménu dada

15. prosinec 2017

Záznam živého vysílání Kabaretu v éteru z plzeňského studia ze dne 28. listopadu 2017. 

5. února 1916 se v curyšské Spiegelgasse eins  zahájil svou činnost Kabaret Voltaire a právě v jeho rámci spatřilo světlo světa nové umělecké hnutí – dada. Směr, který převracel naruby dosavadní řád věcí ve všech myslitelných oblastech – zpochybňoval logické myšlení, jazykové struktury, kulturní tradice, společenská pravidla a především srážel na kolena jakýkoli kult.

Dada samotné nesmrdí: je to nic, nic, nic. Je jako vaše naděje: nic. Jako váš ráj: nic. Jako vaše idoly: nic. Jako vaši politici: nic. Jako vaši hrdinové: nic. Jako vaši umělci: nic. Jako vaše náboženství: nic.
Francis Picabia

Dada proniklo do divadla, literatury, hudby i výtvarného umění a jeho principy -  nonsens, dekonstrukce slova i prostoru či vědomé vyvolávání jiných než povznášejících pocitů u publika – začaly být, zcela paradoxně, uznávány za umělecky platná tvůrčí východiska.

Kabaret Kajbar

5. února 2008 proběhl v budějovickém klubu Velbloud zakládající večer Kabaretu Kajbar.  A ač tehdy jeho protagonisté nevěděli, že naplánovali nevědomky vznik svého kabaretu na stejné zakládající datum jako slavné hnutí, ve své poetice a náhledu na svět i umění se s principy dada opakovaně protínají, rozvíjejí je a nechávají je zaznít v aktuálním společenském kontextu. A oslavou dada bylo živé vysílání z plzeňského studia v rámci Kabaretu v éteru. Rozhlas je totiž sám o sobě ideálním prostorem pro uplatnění dada optiky, které tvůrci podrobili rubriky a formáty od zpravodajství přes publicistiku až k uměleckým tvarům nejrůznějšího druhu.

Kabaret Kajbar

Součástí programu jsou i písně z dílny Kabaretu Kajbar v podání Jakuba Doubravy, Lukáše Urbance, Anežky Urbanové, Lukáše Zahradníka, Arnošta Doskočila a Josefa Fojty.

Večerem provází Kristýna Franková.

Scénář: Jakub Doubrava a Lukáš Urbanec
Hudba: Lukáš Urbanec
Dramaturgie: Renata Venclová a Klára Novotná
Zvuk: Ondřej Franěk
Produkce: Hana Herianová
Režie: Jakub Doubrava

Spustit audio