K velikonočním svátkům patří neodmyslitelně kraslice

1. leden 2014

Neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků jsou kraslice. Někdo si je vyrábí sám, někdo si netroufá, tak je raději koupí na jarmarku nebo přímo u maléreček. Technik, které se na jejich zdobení používají, je bezpočet. Nejčastější je asi batikování, ale známe také gravírování, lepení, škrábání či drátkování.

V minulosti se ale na velikonoční vajíčka také psalo. Říkanky bývaly nejen milostné, ale také žertovné a vlastenecké. Některé texty na kraslicích dokonce bývaly skryty zvědavým očím těch, pro které nebyly určeny. Chtěla - li například dívka napsat svému milému tajný vzkaz, ukryla jej až pod skořápku vajíčka. " Návod na výrobu takových kraslic popsal Čeněk Zíbrt už na počátku minulého století v českém lidu. Ale jinak ty vzkazy bývají napsané nahoře na skořápce," říká etnografka zlínského muzea jihovýchodní Moravy Alena Prudká.

Verše na kraslicích bývaly různorodé. " Drž sa, chlapče, niti, nech ťa větr neuchytí" je pozdrav na vajíčku ze Střelné a na Luhačovicku se například psávalo: " Syneček si myslí, že ho nosím v srdci a já si ho věru nosím pod podešvú v krpci". Běžně se psaní na kraslice ale neuplatňuje, protože je to velice pracné.

Techniky tvorby kraslic jsou rok od roku modernější. "Často se na trzích setkáváme s něčím, co nás opravdu překvapí a zaskočí. Nedávno jsem viděla kraslice, které měly velice jednolitý a velice zářivý povrch a zjistila jsem, že tvůrkyně, která je tam prodávala, používala k tomu základnímu nabarvení autolaku," uvádí etnografka zlínského muzea jihovýchodní Moravy Alena Prudká. Ať už každý používá k vytvoření velikonočních kraslic jakoukoliv metodu, faktem je, že hotová vajíčka budou ozdobou velikonočních svátků v nejedné domácnosti.

autor: Helena Simerská
Spustit audio