K Novému Hrádku u Lukova musí turisté tři kilometry pěšky. Za odměnu uvidí hned dva hrady

30. srpen 2018

Nedaleko Lukova na Znojemsku, přímo nad klikatící se řekou Dyjí stojí Nový Hrádek. Protože je součástí první zóny Národního parku Podyjí, zájemci o prohlídku památky musí počítat s tím, že je čeká několikakilometrová cesta pěšky.

 „Motorizovaní návštěvníci musí nechat svá auta v Lukově. Pak je čeká tři kilometry dlouhá cesta k hradní bráně. A to je vlastně na Novém Hrádku unikátní, u nás neexistuje podobný památkový objekt, který by byl tak provázaný a doslova spoutaný s přírodou,“ tvrdí kastelán Radek Ryšavý.

Starší část Nového Hrádku nechal vybudovat jako své letní a lovecké sídlo moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský krátce po roce 1358. „Byl to pro něj úkryt před povinnostmi a místo zábavy. Mohl si sem přijet i se svou družinou na několik dní zalovit a mít přitom kolem sebe maximální pohodlí,“ popisuje Ryšavý.

V dalších staletích přibyl k původnímu starému hradu i mladší hrad. „Nový Hrádek je tak unikátní také tím, že se jedná ve skutečnosti o hrady dva. Součástí je i vyhlídka, ze které není vidět žádný znak civilizace, s výjimkou jediného stožáru na rakouské straně,“ upozorňuje kastelán s tím, že jinak jsou vidět jen lesy a zákruty řeky Dyje.

oficiální stránky: https://www.hrad-novyhradek.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři