Jura Petrů hrající, zpívající, sbírající, putující. Poslechněte si narozeninový speciál

8. květen 2023

9. května dosáhl na svůj sedmý křížek všestranný muzikant z Kyjovska Jiří Petrů. Společně s mikrofonem a několika jeho přáteli jsme ve sváteční den zavítali severně od Kyjova, do části Moravan zvané Kameňák, kde oslavenec žije a neustále tvoří.

Jiří Petrů je profesí oční optik, ale celý život používá kromě zraku hlavně sluch. Je cimbalistou, písňovým sběratelem, upravovatelem a také vedoucím mužského pěveckého sboru z Kyjova.

Má rád přírodu, turistiku a vydává se s přáteli za hranice všedních dnů – podniká výpravy, muzicíruje, zpívá nebo jen tak jde světem. Někteří z nich přišli Jiřímu Petrů přímo ve vysílání popřát vše dobré a především na něj něco prozradit.

Před jeho domem besedovali horňák Antonín Vrba, Jurův přítel od mládí Vladimír Klígl, spoluzpěvák z mužského sboru Zdeněk Langášek, medicínská opora pánských výprav Jiří Rohel z Velehradu a samozřejmě nechyběl druhý muzikant z rodu Petrů, Jiřího bratr, houslista Petr Petrů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.