Jsou osmkrát rychlejší, než brigádníci. Se sklizní hroznů na jižní Moravě pomáhají kombajny

Na jihu Moravy začala hlavní vlna vinobraní. Se sklizní hroznů musí ale vinaři spěchat, současné deštivé počasí jim nepřeje. V práci vinohradníkům pomáhají i chytré stroje: speciální sklízecí kombajny. Nahrazují chybějící brigádníky a jsou také o dost rychlejší.

Se sklizní hroznů na jihu Moravy pomáhají speciální sklízecí kombajny

Přes tři metry vysoký kombajn jede mezi řádky, s keři révy otřásá a bobule padají rovnou do jeho zásobníku, který má kapacitu dvě tuny. „Ten kombajn pracuje mnohem líp než lidi, nejsou ztráty za kombajnem, žádné listí, máme tak ušetřenou i práci ve sklepě,“ popisuje vinohradník František Polák.

„Čtrnáct řádků je hektar a řádek se udělá za dvě minuty.“ To, co zvládne parta zhruba dvaceti lidí za čtyři a půl hodiny, udělá stroj osmkrát rychleji.

„Začínáme pomalu odšťavňovat, takže změříme cukernatost. Máme dva přístroje: moštoměr a refraktometr. Stačí malá kapka a přístroj ukazuje 18 stupňů normalizovaného moštoměru,“ říká vinař Jiří Maděřič, který drží v ruce refraktometr – ten vypadá, jako zobcová flétna.

Mladé víno z Cabernetu Sauvignon, který dnes vinaři sklízejí, bude k ochutnání pravděpodobně už v průběhu letošního listopadu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio