Jsou naše města chráněna před velkou vodou?

27. červenec 2005
Vaše téma

Vaším tématem dnes byla otázka, zda jsou naše města chráněna před velkou vodou? Během celého dne se na to snažil odpovídat Jiří Kokmotos, který je tady opět s odpověďmi. Dobré odpoledne. Nasnadě je tedy otázka, zda-li jsme dostatečně chráněni před velkou vodou? Jaká je odpověď?

Jiří Kokmotos: No tak kdybychom si to neříkali nikdy touhle dobou v roce 2002, tak by ta odpověď zněla samozřejmě ne. Dnes už je to o hodně lepší. Přeci jen jsou různé novinky, nové zátarasy, bariéry proti vodě. Takže je toho opravdu hodně. Dalo by se říci, že v podstatě už chráněni jsme. Samozřejmě vznikla, díky právě těm povodním, jak ono se říká, všechno zlé je občas k něčemu dobré, tak právě ty povodně v roce 2002 rozjely velkou spolupráci mezi povodími. Například mezi povodím Vltavy a město Praha, tak velice úzce spolupracují v Brně. Po roce 1997 začali plánovat velká protipovodňová opatření a v podstatě už je teď budou schvalovat, dávat do zastupitelstva. Ta povodňová opatření by měla někdy během příštího roku začít vznikat. No a už jsem mluvil částečně o té Praze. Tam v podstatě po roce 2002 vzniklo nejvíce těch nových bezpečnostních opatření. No a jestli bude právě celá Praha zabezpečena, to už řekne tiskový mluvčí magistrátu hlavního města Prahy pan Jiří Wolf.

Jiří Wolf: Praha bude zabezpečena celá až na jednu jedinou výjimku a tou výjimkou je oblast Lahovic, protože výstavba protipovodňových opatření v oblasti Lahovic je z praktických důvodů prostě nerealizovatelná. Je tam trend takový, že tam protipovodňová opatření nejdou realizovat.

Ještě bychom si Jiří mohli říci, jak chránit svůj majetek?

Jiří Kokmotos: No v podstatě bych mohl říci, že se nedá dělat nic. Protože mluvil jsem s jednou obyvatelkou Malé strany, která právě říkala, že když se na to dívala v roce 2002, na tu povodeň, jak jí šla do bytu, tak říkala, že když ten byt hoří, tak alespoň se dá hasit. Když prostě je velká voda, nedá se opravdu dělat mnoho. Aspoň to pojištění, i když tam to bude taky hodně složité, protože už jsme říkali zhruba před hodinou ve vašem Tématu, že právě pojišťovny neradi pojišťují nemovitosti v okolí vody. V podstatě vůbec. Možná tak proti tomu požáru, ale proti vodě už moc ne.

Víte jaké rčení b se možná hodilo na závěr našeho rozhovoru a našeho, vašeho tématu?

Jiří Kokmotos: Nevím.

Zkuste o tom přemýšlet trošku nahlas.

Jiří Kokmotos: Teče mi do bot.

Řeč se mluví, voda teče. Mluvili jsme s Jiřím Kokmotosem. Na slyšenou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu