Jsme seriáloví herci, chlubí se hasiči z Doubravníku

23. říjen 2015

Herci ze seriálu Labyrint, těší nás. Tak se s velkou nadsázkou a vtipem představili dobrovolní hasiči z Doubravníku. Letos se totiž účastnili tří natáčecích dnů nového českého krimi seriálu. Sledoval je pak v televizi celý městys.

Devadesátičlenný sbor má sto třicet šest let a kromě současných aktivit si váží i své historie. „Máme starou koňskou stříkačku z roku 1893, která je plně funkční. Před dvěma lety jsme s ní nafotili i kalendář,“ chlubí se velitel hasičů Petr Šibor.


Dobrovolné hasiče z Doubravníku můžete podpořit v soutěži až do pátku 30. října 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) DOUBRAVNIK na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Nejvíce doubravničtí hasiči vzpomínají na zásah na Pernštejně. Před deseti lety tam oheň zničil část hradu. „V minulém desetiletí to byl největší požár v okolí,“ řekl Šibor. Událost mají zaznamenanou ve své kronice spolu s čestným uznáním od profesionálních hasičů.

Nenudí se ale ani při akcích, o kterých by se dalo říci, že jsou běžné. Jako když před dvěma měsíci při bouřce uhodil blesk do stromu. Začal hořet a díky dešti jej brzy uhasili. „Po dvou dnech si ale kolega všiml kouře v lese. Od kořenů strom prohořel a chytly od něj další,“ vzpomíná na kuriozitu velitel.

Tito hasiči jsou jedni ze šťastlivců, kteří mají i následovníky. A aktivní. „Máme družstvo mladých hasičů, kteří se účastní dětské hasičské ligy okrsku Dolní Rožínka. Ročně mají šest závodů a letošní ročník skončili dvacátí z třiceti družstev,“ chlubí se Šibor.

„Máme starou koňskou stříkačku z roku 1893, která je plně funkční. Před dvěma lety jsme s ní nafotili i kalendář“

Jako bývá u dobrovolných hasičů v menších obcích zvykem, přispívají také do kulturního života městysu. Letos pořádali maškarní ples v sokolovně, v dubnu spolu s vedením obce a základní školou pálení čarodějnic. „Hasičský dozor musí být,“ směje se velitel.

Ke konci prázdnin uspořádali také branný den pro děti. „Když jsme měli výročí, jednou z atrakcí bylo slaňování z kostelní věže. A divili jsme se, kolik chlapů si to nahoře rozmyslelo. Nejvíc to bavilo ženy,“ vypráví.

Devadesátičlenný sbor má sto třicet šest let a kromě současných aktivit si váží i své historie
autoři: Brněnský deník Rovnost , Karolína Wernerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka