Jsme národem, který sport miluje – aktivně i pasivně, říká děkan Fakulty sportovních studií Cacek

21. květen 2021

V životě plnil řadu rolí. Patřil k oblíbeným učitelům, kondičním trenérům vrcholových sportovců a vědcům, specializujícím se na pohybovou aktivitu populace. Loni se stal děkanem Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. 

Cacek nastoupil loni na fakultu v okamžiku, kdy se kvůli koronaviru  vzápětí zavřela a tak na ni nastupoval  v roli děkana se smíšenými pocity. „Na fakultě žijete každodenním životem se studenty, baví vás ta práce právě pro ten kontakt. Práce tak dostává jiný rozměr a vy se s tím těžko vypořádáváte – tedy alespoň já jsem to tak měl.“ Chyběl mu sociální kontakt se studenty a online vyučování nepřišel na chuť.

Doba koronavirová mu ale osobně přinesla i něco dobrého, například začal po letech běhat – motivovala ho manželka, která běh objevila v době pandemie. „Jsme národem, který sport miluje, ať už v aktivních nebo pasivních podobách,“ myslí si Cacek.

Abychom si udrželi dobrou imunitu i do vyššího věku a také dobrý pocit ze života, je důležité se hýbat. „I lidé ve starším věku by měli pravidelně, několikrát týdně posilovat a k tomu mít alespoň dvě až tři pohybové aktivity vytrvalostního charakteru – chůze, chůze s holemi, případně cyklistika, plavání.“

Jak se v nové roli děkana zabydlel a proč je podle něj důležité věnovat se pohybovým aktivitám seniorů? Poslechněte si celý rozhovor Lucie Hostačné s Janem Cackem.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio