Jsme na vrcholu, ale kolem nás blikají varovná červená světla, říká egyptolog Bárta

16. leden 2019

Miroslav Bárta je český egyptolog a archeolog. Od roku 2011 vede výzkum archeologické lokality Abúsír v Egyptě. Od roku 2013 je ředitelem Českého egyptologického ústavu.

Bárta přednášel v Otrokovicích ředitelům škol ze Zlínského kraje. Podle něj je důležité děti pozitivně motivovat, ukázat jim, že každý má nějaké předpoklady na to, aby v životě uspěl. „Musí si uvědomit, jak důležité je vzdělání,“ říkal v pořadu Co vy na to Bárta.

Podle něj lidské dějiny provází vzestupy a ústupy civilizací ze slávy. „Různé civilizace nám nastavují zrcadlo, ukazují, jak se v minulosti lidé vyrovnávali s nedostatkem zdrojů, rozpory mezi generacemi, s novými technologiemi,“ vysvětluje Bárta.

Civilizace se vyvíjejí v trajektoriích. Bárta uvedl, že už dlouho zažíváme ekonomický vzestup. „Jsme na vrcholu, ale kolem nás už blikají varovná červená světla,“ říká Bárta.

U soumraku civilizaci platí podle něj sedm zákonů. A ten Herakleitův říká, že to, co civilizaci vynese na vrchol, tak také způsobí krizi „Ukázkou je byrokratická aparát, který je potřebný při vzestupu. Když ale přeroste, tak je brzdou systému a vede k jeho krizi,“ vysvětluje Bárta.

Podle něj v Česku to ukazuje organizovanost, stále nové vyhlášky a předpisy. „Po roce 1989 jsme zanedbali právní a etický rámec. Účet jsme nestihli splatit,“ říká Bárta. Podle něj je jedním z důsledků to, že v Česku je na devět set tisíc lidí v exekuci.

Chybí vize, nesnažíme se využít informace, které máme, říká Bárta. „Pokud přijde zásadní krok a dokážeme uchovávat levně energii, můžeme se připravit na další skokový růst jako byla v minulost třeba průmyslová revoluce," říká.

Pokud ale porostou stále mandatorní výdaje, budou se prodražovat energie a společnost nebude držet pospolu, může přijít podle Bárty další krize.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související