Jsme hrdí na své Hasindy, říkají hasiči z Hostěnic

30. říjen 2015

Jeden prosincový večer začala v Hostěnicích na Brněnsku houkat siréna. V každém z tamních dobrovolných hasičů zatrnulo. Hořel totiž dům jednoho z nich. I když zasáhli včas, střechu už se nepodařilo zachránit. Od čeho jsou ale kamarádi, kdyby si nepomohli v nouzi. Ještě o víkendu měl dům střechu novou. Vánoce tak rodina prožila v klidu.

Před zbrojnicí stojí deset hasičů v bílých historických uniformách a zdobených helmicích. „Mundúry jsme si nechávali šít už téměř před dvaceti lety, když jsme jezdili na natáčení Četnických humoresek. Teď jsme rádi, že je máme, jezdíme po různých akcích i s naší funkční koňskou stříkačkou,“ vysvětluje Josef Zítka, starosta hostěnických hasičů, kteří v příštím roce oslaví už sto deset let existence


Dobrovolné hasiče z Hostěnic můžete podpořit v soutěži až do pátku 6. listopadu 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HOSTENICE na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Hostěničtí hasiči jsou srdcem dění obce. Kromě pořádání plesu, masopustu, sběru železa, či různých setkání jezdí i na výlety. Jeden takový organizují třeba ke Dni otců. „Zájezd dopadá velice dobře. Největší zážitek jsme měli, když byl řidič trochu veselý. Policie nám ho benzince u Vyškova odvezla a my museli čekat na náhradního řidiče,“ vyprávěl veselou historku Zítka.

A letos dokonce obnovili tradici, která vymizela před dvaceti lety, květnové chlapské hody. „Podařilo se nám dát dohromady třiatřicet stárků a sedm sklepníků. Od ledna jsme se každou neděli scházeli, učili jsme se písničky,“ řekl jeden z hasičů Radek Patočka.

„Jezdíme po různých akcích i s naší funkční koňskou stříkačkou“

Při takovém času stráveném nejenom zásahy ale hlavně organizací akcí není divu, že narazily na nelibost svých žen. „Tak se rozhodly, že také vstoupí do sboru. A musím říct, že to vzaly za správný konec, jezdí i po soutěžích. Máme jich asi pětadvacet,“ chlubil se ženským týmem Hasindy Zítka.

A poctivě Hostěničtí vychovávají také své nástupce. „Děda nás k tomu vedl, protože založil mladé hasiče. Začal jsem chodit a baví mě to,“ přiznal mladý hasič Honza.

Hasiči z Hostěnic v příštím roce oslaví už sto deset let existence
autoři: Brněnský deník Rovnost , Karolína Wernerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.