Jsem zamilovaná do Bacha, přiznává cembalistka a skladatelka Hajduchová

15. září 2021

Petra Hajduchová je učitelkou hudby a skladatelkou, která odvážně kombinuje žánry. Mistrně hraje na cembalo, varhany a klavír. Proč se rodačka z Moravy rozhodla pro uměleckou kariéru v Londýně?

„Dostala jsem stipendium do Salcburku a pak už se to rozjelo. Přihlásila jsem se na londýnskou Trinity College of Music, kam mě přijali. Jela jsem tam na rok a už tam jsem 13 let,“ říká o životě v britské metropoli Petra Hajduchová, kde žije a tvoří.

Ráda si vybírá skladby od Bacha: „Je takový komplexní, Bach je modlitba pro muzikanty. Když se hraje, tak se do toho člověk nějak ponoří.“

Její nové album Experimentum, které v zahraničí vydává, obsahuje 14 písní. „Zkoušela jsem tam namixovat hodně žánrů. Měla jsem i sen, jak album namixovat. Jela jsem do studia a říkala jsem hned kolegovi, že to chci takhle a takhle. No a nakonec se to i líbí,“ dodává.

Hudbu tvoří, ale i vyučuje. „Učím žáky různého věku – od 4 let po seniory. Angličtí důchodci se rádi učí novým věcem,“ vypráví rodačka z Hodonína.

Co říkají „hudební puritáni“ na její odvážné mixování staré a současné hudby? Jaké je její první autorské album? Liší se české a anglické varhany? O tom všem se dozvíte v rozhovoru Jarky Vykoupilové s Petrou Hajduchovou.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související