Jožka Severin se narodil právě před sto lety. Poslechněte si unikátní nahrávku

24. říjen 2017
Na moravskou notu

K doručení dopisu ze zahraničí stačilo uvést jediné: Jožka Severin, Czechoslovakia. Takovou hvězdou byl Jožka Severin – zpěvák a muzikant, od jehož narození 1. června uplynulo 100 let.

Český rozhlas Brno při této příležitosti sáhl do archivu a přináší malou ukázku, která umělce přibližuje – kompletní znění pásma Jožka Severin vypravuje natočeného v roce 1982. Poslechněte si umělce, kterého měli lidé tak rádi, že si vymýšleli, jak se s ním potkali.

Jožka Severin se narodil roku 1916 v Tvrdonicích na Břeclavsku. A přestože celá rodina milovala hudbu, vyučil se pekařem.

Jeho babička prý říkávala, že s takovou prací nebude mít hlad. A u „neumělecké“ práce vydržel s krátkou přestávkou celé roky až do důchodu v roce 1976. Souběžně se zpěvem a hraním.

  Jožka Severin vypráví 1. část

  Jožka Severin vypráví 2. část

  Jožka Severin vypráví 3. část

Poprvé veřejně vystupoval v roce 1936 s tvrdonickým Slováckým krúžkem. S kamarády z tohoto uskupení na začátku 2. světové války účinkoval i v Její pastorkyni v Brně i v Praze.

Jako o tenora o něj měly zájem i operní domy. Na koncertě dirigovaném Rafaelem Kubelíkem stihl v Praze vystoupit ještě krátce předtím, než Kubelík emigroval.

Severin stál v roce 1952 u kolébky Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN), postupně ale účinkoval i s řadou dalších souborů (Pod slováckým nebem, Břeclavan a řada dalších).

  Jožka Severin vypráví 4. část

  Jožka Severin vypráví 5. část

V brněnském rozhlase je ve fonotéce a v archivu uloženo 305 nahrávek, v nichž účinkuje. Ty nejstarší pocházejí z roku 1953. Někdy je to sólo, jindy ve spojení s legendární Boženou Šebetovskou a dalšími interprety.

V roce 1985 vzpomínal v programovém týdeníku Rozhlas na první setkání s tímto médiem. Bylo mu sedm let a navštívil kamaráda. „Hned mně ukazoval dráty a něco ve formě krabičky, na kterou byla napojena sluchátka. Kamarád mně nasadil sluchátka a já překvapen poslouchal. Nikde nic a muzika krásně hrála. Byl to pro mě nepochopitelný zázrak.“ A tomu zázraku zůstal věrný.

Zemřel krátce před 75. narozeninami. Hudební tradici v rodině stále zachovává jak dcera Julie, tak syn Josef. V rodu Severinů se hudbě věnuje už pátá generace.

Spustit audio

Více z pořadu