Josef Laufer oslavil už osmdesáté narozeniny, ale stále jede dál

2. září 2019

Josef Laufer oslavil 11. srpna 80. narozeniny a zároveň slaví letos 60 let na scéně a 50. výročí svatby. Svým posluchačům připravil překvapení v podobě LP desky, kterou si zároveň udělal radost k svému životnímu jubileu. Stal se také autorem tří knih povídek, nejnovější z nich se jmenuje Pro srandu králíkům. Xaverovi se svěřil, že hraje rád v muzikálech, ale v poslední době si vybírá spíš role s činoherními party.

Ke kulatým narozeninám si Josef Laufer nadělil novou LP desku Everyday Holiday a knihu povídek Pro srandu králíkům, která obsahuje 11 textů. Největším dárkem je však pro něj, jak sám říká, zdraví a pohoda v rodině.

Josef Laufer je zpěvák, skladatel i textař, autor mnoha hitů. Tím nejznámějším je určitě píseň Sbohem, lásko, já jedu dál, kterou sám i otextoval: „Je to moje nejhranější skladba v českých rádiích a stala se mimo jiné jakousi hymnou kamioňáků. Každoročně mají sraz v Šiklově mlýně a já jim ji tam jezdím zazpívat,“ říká Laufer.

Knihu o sobě psát nechtěl

V posledních letech se Josef Laufer věnuje i prozaické činnosti, je autorem tří povídkových knih. Jeho prvotina se jmenovala Roura od kamen, druhá Příbalový leták a poslední - nejnovější - Pro srandu králíkům. O spisovatelské dráze říká: „Je to těžká disciplína. Původně jsem byl osloven, abych napsal knihu o sobě, ale to jsem nechtěl, a tak mě napadlo, že začnu psát povídky. Když mi někdy dojdou nápady, tak si beru inspiraci například i z novin, něco si přečtu, a v návaznosti na to mně napadne nějaký námět. Nebo se mi stalo, že s poslední jedenáctou povídkou jsem přímo zápasil, protože jsem neměl žádnou inspiraci. A tak jsem si řekl, že napíšu první slovo, které mě napadne, a začnu na dané téma psát. To slovo bylo nakonec klika a povídka je o tom, že jeden mladík zdědí sbírku klik všeho druhu. Každá má svoji legendu, ale za úkol dostane vymyslet, proč se říká z p… klika.

V osmdesáti letech má za sebou sedmnáct muzikálových rolí a jede dál

Josef Laufer je známý také jako muzikálový herec, vystupoval celkem už v sedmnácti inscenacích. Poprvé to bylo v roce 1966 v muzikálu Gentlemani, kde spolu s ním hráli i Eva Pilarová a Václav Neckář. V současné době ho můžete vidět v muzikálu Kvítek mandragory jako majitele klubu Copacabana nebo v Muži se železnou maskou v roli šaška.

A pokud vás zajímá, co v současné době Josef Laufer připravuje, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio