Josef Karel Šlejhar: Štědrý večer

15. prosinec 2018

Příběh lidského milosrdenství zasazený do rozběsněné zimní přírody od nesnadno zařaditelného českého autora, komplikované osobnosti a tvůrce velmi originálního díla. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Josef K. Šlejhar (1864–1914) pocházel z rodiny přísného plátenického faktora. Studoval na pražské technice chemii, ovšem pro nemoc studia nedokončil. Zřejmě kvůli své neklidné a náročné povaze vystřídal v rychlém sledu několik zaměstnání (ze kterých si vždy odnesl inspiraci pro své pozdější knihy). Byl mimo jiné pojišťovákem v bance, chemikem v cukrovaru a v rafinerii, krátce pracovně pobýval patrně také v cizině, byl správcem keramičky. Neklidný byl i jeho život soukromý, těžko nacházel místo ke klidnému žití a soužití. Zemřel 3. září 1914 na rakovinu žaludku, padesátin – ani naplnění svých snů – se nedožil.

Vydal ale skoro dvacet knih (debutoval povídkou Kuře melancholik, svým asi nejproslulejším dílem), přitom několik rozsáhlých próz bylo otištěno jen v časopisech, střídal různé nakladatele. Během šedesátých a sedmdesátých let 20. století vyšly tři povídkové soubory, na přelomu tisíciletí svazečky menších próz, rozsáhlé romány byly vydány jen jednou a jsou dnes těžko k sehnání.

Povídka Štědrý večer, líčící příběh lidského milosrdenství zasazený do rozběsněné zimní přírody, vyšla poprvé v časopise Květy roku 1894.

Účinkuje: Jiří Hromada

Připravil: Vratislav Färber
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2015.

autor: Vratislav Färber
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.