Jmelí není jen symbolem Vánoc, je to i léčivá bylina. Ne každé je ale k léčení vhodné

26. prosinec 2016

Říká se mu zelené zlato a o Vánocích bývá zavěšené na dveřích. Políbení pod jmelím na Štědrý den má zajistit lásku. Zahradník Stanislav Stavárek z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku tvrdí, že jmelí má i léčivé účinky. Už několik let ho sbírá a vyrábí z něj různé kapky a mastičky.

Zahradník Stanislav Stavárek opírá o kmen stromu žebřík. Jištěný je úvazkem a lanem. Se speciální pilkou na dlouhé násadě stoupá do koruny stromu. Jabloň je trsy doslova obalená.

Posbírané jmelí Stanislav Stavárek prodává na trhy do celého Česka. Část si ale nechává. Jmelí má totiž podle něj spoustu léčivých vlastností.

„Já osobně jmelí užívám jako odvar na zklidnění organismu, na vysoký krevní tlak,“ říká.

Kapky a mastičky Stanislav Stavárek neprodává. Vyrábí je pro sebe a svoje známé. Ne každé jmelí se ale podle něj k výrobě léků hodí.

„Nemůže to být jmelí z topolu, protože tam je vysoký obsah viskotoxinu, který je jedovatý. Musí to být jmelí z ovocných stromů nebo z lip. Užívá se pouze ta zelená rostlina bez bobulek,“ dodává.

Na nedostatek surovin si Stanislav Stavárek stěžovat nemůže. Jmelí jezdí legálně sbírat po celé Moravě.

„Jmelí je pro mě štěstí. Štěstí, které přináší obdarovaným osobám. Beru to jako poslání. Když vidím ten stálozelený keřík, který mají lidi doma a schází se pod ním, tak mě to těší,“ uzavírá.

autor: kra
Spustit audio