Jižní Moravu zasáhlo tornádo, bralo domy, auta i stromy

25. červen 2021 07:45
Zprávy ze Zlínska

Oblast Podluží byla zasaženave čtvrtek 24. června silnou bouří, nejničivější pak bylo vzniklé tornádo. Nejvíce bylo zasaženo Hodonínsko. Hlášeno je zatím pět obětí na životech, zraněných jsou stovky.

Ohromná tragédie zasáhla jižní Moravu. Zejména oblast Podluží byla zasažena v noci na pátek 25. června silnou bouří, lidé zde zaznamenali i tornádo. Na místě zasahovali a stále zasahují desítky záchranářů.

Bouřka poničila domy, auta i přírodu. Záchranáři vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně. Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunuly na Hodonínsko. 

Oblast byla uzavřená, není obsluhována ani hromadnou dopravou. Policejní uzávěra se týká Hodonína a obcí Moravská Nová Ves, Týnec a Hrušky. Dálnice D2 směrem na Brno byla v pátek ráno pro běžný provoz neprůjezdná, sloužila jako komunikace pro složky Integrovaného dopravního systému.

On-line zpravodajství, týkající se postižené oblasti, najdete ZDE.

Páteční ráno

V Hodoníně sleduje od rána po katastrofě situaci reportér Českého rozhlasu Zlín Lukáš Veselý. Podle něj místní od rána odklízejí škody, které tornádo napáchalo. Ti se zmínili, že celé neštěstí trvalo necelé tři minuty, vítr odnesl střechy, pergoly i psí boudy. „Teď aktuálně je asi největší problém se sháněním plachet na zakrytí poničených střech a různého nejnutnějšího stavebního materiálu. Co mi říkali místní, prodejny stavebnin v okolí jim ráno nechtěly nic prodat, protože jsou bez dodávky elektřiny a nešly jim pokladny,“ popsal. Dodal, že bez elektřiny a vody je kromě domů také zoologická zahrada. Zvířata v ní jsou ale v pořádku.

autoři: Veronika Žeravová , Jiří Kokmotos , Růžena Vorlová | zdroje: iROZHLAS.cz , Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související