Jitrnice na jablkách a sušených švestkách
Zkuste si jitrnice připravit jinak než s bramborem a se zelím. Skvěle chutnají i v doprovodu ovoce. Takhle jednoduše je připravuje Milena Novotná z Olešnice.
Budete potřebovat:
4 žlutá jablka
150 g sušených švestek
4 jitrnice
sůl
tuk na vymazání pekáčku
Postup:
1. Jablka očistíme, vykrájíme jádřince a dužinu nakrájíme i se slupkou na kostičky.
2. Sušené švestky pokrájíme na poloviny, větší kusy na čtvrtky.
3. Pekáček vymažeme tukem a směs jablek se švestkami rozložíme na dno. Mírně osolíme a podlijeme vodou.
3. Ovoce pečeme v troubě při 190 stupních asi 20 minut. Během pečení občas promícháme. Poté na ovoce položíme jitrnice, teplotu snížíme na 170 stupňů a upečeme dozlatova. Servírujeme je s opečenými ovocem, jako příloha se hodí vařené brambory, nebo pečivo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.