Jitrnice na jablkách a sušených švestkách

Jitrnice

Zkuste si jitrnice připravit jinak než s bramborem a se zelím. Skvěle chutnají i v doprovodu ovoce. Takhle jednoduše je připravuje Milena Novotná z Olešnice.

Budete potřebovat:

4 žlutá jablka

150 g sušených švestek

4 jitrnice

sůl

tuk na vymazání pekáčku

 

Postup:

1. Jablka očistíme, vykrájíme jádřince a dužinu nakrájíme i se slupkou na kostičky.

2. Sušené švestky pokrájíme na poloviny, větší kusy na čtvrtky.

3. Pekáček vymažeme tukem a směs jablek se švestkami rozložíme na dno. Mírně osolíme a podlijeme vodou.

3. Ovoce pečeme v troubě při 190 stupních asi 20 minut. Během pečení občas promícháme. Poté na ovoce položíme jitrnice, teplotu snížíme na 170 stupňů a upečeme dozlatova. Servírujeme je s opečenými ovocem, jako příloha se hodí vařené brambory, nebo pečivo.