Jiří Trnka. Walt Disney Východu, který prý uměl kreslit oběma rukama

30. prosinec 2022

Říkalo se mu Walt Disney Východu. Ale on se naopak způsobem své práce chtěl vůči disneyovské „tovární výrobě“ vymezit. Vždy sázel na originalitu a individuální péči o každý film. Kreslit prý uměl oběma rukama a pracoval i 16 hodin denně. Spánkový režim neměl ukázkový, stejně ani jídelníček. Navíc byl velkým milovníkem alkoholu, zejména šampaňského. Život vychutnával a rád se obklopoval přáteli, mezi něž patřil třeba i jeho soused z Kampy Jan Werich. Zemřel 30. prosince 1969.

Za svou práci získal ocenění na mnoha zahraničních festivalech, ačkoliv ho stát v jeho mimorepublikových výletech značně omezoval. Kromě toho výrazně pociťoval tlak cenzury a proto se v roce 1968 rozhodl podepsat dokument dva tisíce slov. Trnkův poslední loutkový film “Ruka” se zaobírá právě tématem utlačování umělce režimem.

Kromě vážných filmů však natočil mnoho pohádek i komediálně laděných snímků. Ani knihy mu nebyly vzdálené, ilustroval například Werichovo Fimfárum, či Broučky Jana Karafiáta, sám také psal dětskou literaturu. Kdo z nás si v dětství nezamiloval Trnkovu tajemnou Zahradu?

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Krista Nebeská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.