Jihomoravští zastupitelé rozhodli, že rychlostní silnice R52 povede přes Mikulov

15. listopad 2006

Rychlostní silnice R52, která má spojit Brno s Vídní, povede přes Mikulov. Rozhodli o tom zastupitelé Jihomoravského kraje, když minulý týden po letech jednání drtivou většinou schválili územní plán Břeclavska.

Právě proti vedení silnice přes Mikulov protestovala občanská sdružení a obce ležící na trase. Svůj boj nevzdávají ani teď a hodlají se obrátit na soud. "Například v době výstavby musí být ta dvaapadesátka uzavřena a ta doprava musí někudy vést. My jsme už rekonstrukci této silnice zažili a musím říct, že doprava, která vedla těmi vesnicemi, úplně místní komunikace zdevastovala," říká starosta Dolních Dunajovic Josef Hasník.

Stěžovatelům vadí hlavně to, že se vůbec neprojednávala jiná varianta vedení silnice, než přes Mikulov. "Vyplývalo to z jednání Mezinárodní pracovní komise. Jediný, kdo chtěl v samém začátku, aby se posoudila i varianta na Břeclav, bylo Ministerstvo životního prostředí, " vysvětluje radní Anna Procházková.

Odpůrci stavby přesto tvrdí, že projednávání územního plánu neproběhlo v souladu se zákonem. Ekologický právní servis, který stěžovatele zastupuje, se proto obrátí na soud. "Schválený územní plán obsahuje minimálně tři závažné nedostatky, což může být důvodem pro nejvyšší správní soud, aby tento územní plán zrušil," uvádí právník Luděk Šikola.

Radní Anna Procházková se soudních tahanic nebojí. "Jedině na žádost stěžovatele může soud přiznat odkladný účinek a já neumím předjímat, jestli soud přizná nebo nepřizná a jakým způsobem rozhodne. Podle podkladů, které mám, předpokládám, že to bude v náš prospěch," dodává Anna Procházková. Neschválení územního plánu by podle Procházkové celý projekt odsunulo na neurčito.

autor: gaj
Spustit audio