Jihomoravští vinaři získali ve francouzském Cannes pět medailí za růžová vína

Pět medailí, jednu zlatou a čtyři stříbrné, přivezli vinaři z České republiky z mezinárodní soutěže růžových vín Le Mondial Du Rosé ve francouzském Cannes.

Největšího úspěchu dosáhl Znovín Znojmo, který má zlatou medaili za Rulandské modré rosé 2018 pozdní sběr a stříbrnou za Cabernet Sauvignon rosé 2018 výběr z hroznů. Další stříbrné medaile přivezla vinařství Lahofer za Lahofer 2018 pozdní sběr, Vajbar Bronislav za André rosé 2018 pozdní sběr a Štěpán Maňák za Merlot rosé 2018 výběr z hroznů.

Vína z České republiky soutěžila o přízeň 67členné mezinárodní poroty mezi tisícovkou vín z 25 zemí světa. Přesto ale byl letošní ročník méně úspěšný než ten minulý, kdy vinaři přivezli z Cannes čtyři zlaté a sedm stříbrných medailí.

Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze lze úspěch na podobných soutěžích jen těžko předem odhadnout, roli hraje příliš mnoho proměnných. „Je pravda, že loni bylo v soutěži více vzorků z České republiky, což šance na zisk medaile zvyšuje. Roli hraje samozřejmě i složení komise,“ uvedl Babisz.

Jedním z hlavních důvodů ale může být i odlišný charakter hroznů sklizených v loňském roce, z nichž byla vyrobena většina soutěžních vín z Česka. „Kvůli horkému a suchému počasí byly hrozny vyzrálejší, což mohlo být pozitivní pro červená vína, ale růžová vína z této sklizně mohla ztratit něco ze své svěžesti ve srovnání s víny ze zemí, kde je podnebí stabilnější,“ konstatoval sommeliér.

zdroj: ČTK
Spustit audio