Jihomoravští vinaři finišují s výrobou burčáku. Hrozny dozrály o dva týdny dřív než obvykle

1. srpen 2024 10:30

Ve sklepích jihomoravských vinařů už bublá první letošní burčák. A právě dnešek je první den, kdy se podle zákona tento částečně zkvašený mošt z tuzemských hroznů smí prodávat. Málokterý rok jsou ale hrozny touto dobou zralé. Letos ano a tak je vinaři z Valtic mohli sbírat už začátkem tohoto týdne. Od bobulí k burčáku jsou to jen tři až čtyři dny.

První bedna hroznů skončila ve stroji, který odděluje bobule od třapin. „Se mnou už to nic nedělá,“ směje se ředitel v Chateau Valtice Marek Šťastný. „Chtěli bychom dva tisíce litrů burčáku, protože máme na víkend velký candrbál u nás a chtěli bychom ho zpestřit návštěvníkům prvním letošním burčákem.“ S prodejem počítají ve Valticích nejdříve v pátek odpoledne. Jejich burčák bude převážně z odrůdy irsai oliver. „Posbírali jsme i některé ještě ranější rezistentní odrůdy, jako je augustovskij, čabaňská perla, ale bude to hlavně irsai,“ upřesňuje Marek Šťastný.

Jihomoravští vinaři finišují s výrobou burčáku

„Tady proudí rmut, to jsou vlastně rozemleté kuličky se šťávou do lisu,“ popisuje výrobní proces vedoucí vinařství Jakub Zugárek. „Až všechno pomeleme, lis se zavře, zapne se program a poteče čistá šťáva, která bude dál putovat do cisterny. Necháme sednout do druhého dne, zachladíme a potom odkalíme, takzvaně stáhneme jen ten čistý podíl. Tu špínu, kal necháme vespod,“ dodává Zugárek.

Dřívější dozrávání hroznů podle Marka Šťastného způsobil časný nástup jara a velmi teplé léto: „Naposled jsme tohle zažili v roce 2018 a předtím snad někdy v roce 2000. Ale jestli jsou platné ty teorie o globálním oteplování, tak se ta frekvence teplých let možná bude zvětšovat. Ale to nám ukáže příroda – ta je pánem.“

Očekává se vysoká cukernatost

Marek Šťastný je spokojený i s cukernatostí hroznů a doufá, že bude dobrá i u ostatních odrůd: „Co jsem zkoušel namátkově refraktometrem, tak má od šestnácti do devatenácti, u burčáku nám stačí, když má šestnáct, ale myslím si, že to bude mít víc. Letos bude vysoká cukernatost i u ostatních odrůd – máme za sebou brzký nástup jara a krásné slunné léto. Nechci to samozřejmě zakřiknout, protože už jsme zažili doby, kdy všechno bylo v pohodě a pak nám napršelo 300 mm srážek a bylo to všechno, jak se říká, v pytli, takže doufejme, že to nás letos nepotká.“

V pondělí 29. července sbíral první hrozny na burčák další valtický vinař, Miloslav Machuča. Podle něj ho k tomu donutili i nálety špačků: „Už mi tady něco sežrali, darebáci. Loni jsem začínal sbírat až 18. srpna.“ Cenu burčáku nechá na loňské úrovni: 80 korun za litr.

Ve většině vinařských zemí není burčák jako polotovar při výrobě vína nijak zvlášť oblíbený. Výjimkou je právě Česko, Slovensko a taky Maďarsko a Rakousko.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy