Jihomoravští policisté měří propustnost skel, zatím bez pokut

7. březen 2012

Dopravní policisté z jihu Moravy zorganizovali další z preventivních akcí, kdy si řidiči mohli detektorem ověřit propustnost čelních i bočních skel na svých autech.

Akce se konala na parkovišti u bývalého břeclavského cukrovaru. Zájem byl veliký, přijelo přes 60 řidičů osobních aut. „Měření probíhalo zdarma a bez hrozby sankcí,“ potvrdila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

„S dobrým pocitem ze skel splňujících normy ale odjelo bohužel pouhopouhých pět řidičů,“ zdůraznila Haraštová, „byli to jen ti, kteří měli tónování skel přímo z výroby.“ U ostatních prokázalo měřené propustnost skel pod stanovenou normu.

Podle zákona nesmí být propustnost světla u čelního skla menší než 75 procent a u bočních skel 70 procent. Většina aut má ale ztmavená skla už z výroby a pokud si majitel nechá namontovat navíc tónované fólie, propustnost skel se ještě sníží.

Firmy, které tuto montáž provádějí, přitom auto opatří certifikátem dokládajícím, že ztmavení splňuje normy. „To se ale často týká jen samotné fólie,“ upozornil šéf jihomoravských dopravních policistů Jindřich Rybka.

Poslední možnost nechat si bez hrozby sankcí změřit propustnost skel na autě budou mít řidiči v sobotu u brněnského výstaviště. Akce se bude konat od 10 do 14 hodin jako součást Motosalonu.

Poté už budou při namátkových kontrolách v terénu policisté rozdávat pokuty. Za příliš tmavá skla přitom hrozí sankce od dvou až do pěti tisíc korun.

autor: gaj
Spustit audio