Jihomoravští pěstitelé vinné révy varují, že českému vinohradnictví hrozí kolaps.

19. leden 2006

Tvrdí, že pokud jim stát nepomůže a nezvýší přímou finanční podporu na úroveň, jakou dostávají například rakouští vinaři, řada tuzemských pěstitelů vinice raději nechá ležet ladem, aby se nedostali do ztráty. Pokud jim vláda nevyjde vstříc, chtějí koncem ledna v Praze uspořádat demonstraci.

Potíže tuzemským vinařům způsobuje rozdílná výše státních dotací,které dostávají oni a ostatní pěstitelé v EU. Zatímco v Rakousku je to kolem 30 000 korun, u nás pouze 4 500 korun na hektar vinice. Předseda svazu vinařů Jiří Sedlo to považuje za hlavní problém: "Je potřeba buď tedy dorovnat dotace na naší straně anebo zrušit tam. Pokud se to nepodaří, budeme muset vyjádřit nespokojenost, pravděpodobně i v Praze před Úřadem vlády."

Potíže tuzemských pěstitelů se prohloubily kvůli loňským menším výnosům a poklesu výkupních cen hroznů. Dovozy naopak loni vzrostly téměř o třetinu. Předseda břeclavské agrární komory Jan Hajda kritizuje především fakt, že v otevřeném tržním prostředí EU nejsou čeští a moravští vinaři schopni konkurovat svým kolegům z Rakouska: "Pokud nedostaneme obdobné podmínky, většina našich vinařů bude muset doslova to hospodaření zabalit. V těchto chvílích nahlásili někteří vinaři, že přestanou obdělávat cca 50 ha vinic. Většina zemědělských podniků ale čeká na to, jak dopadnou současná jednání se zástupci parlamentu a vlády. Pokud dopadnou negativně, v žádném případě nemůžeme produkovat ekonomickou ztrátu a část vinic opustíme, včetně toho, že propustíme i ty zaměstnance, kteří na nich pracují."

To by znamenalo pro tradiční vinařské oblasti velký problém, protože už nyní se tam potýkají s velkou nezaměstnaností. Kromě toho by rušení vinic pozměnilo ráz tamní krajiny, jak upozornil starosta Hustopečí Jiří Teplý: "Mám z toho hrůzu, protože to nepůjde za rok zase napravit. Bude to trvalý velmi negativní jev."

Rovnost podmínek pro všechny pěstitele vinné révy v EU podporuje také ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec: "Požadavky, které vinaři kladou, jsou oprávněné. Problém je v tom, že ne všechny peníze jdou z Evropské komise, ale že přispívá vždy i dotyčná zem a bohužel u nás tolik prostředků není."

Ministerstvo zemědělství chce v únoru předložit vládě ke schválení návrh na zvýšení finanční podpory na oplocení vinic na dvojnásobek. Podle Jana Hajdy však problémy vinařů vyřeší jedině vyšší dotace na tzv. integrovanou produkci, a to ve výši 20 000 korun na hektar. Jinak by se prý ve vinohradnictví mohla opakovat situace, která v 90. letech postihla oblast pěstování květin. Levné květiny ze zahraničí tenkrát téměř vytlačily domácí produkci a pak prostě přestaly být levné. Pokud by víno potkal podobný osud, mohlo by se v tomto vinařském kraji stát vzácným artiklem.

Podle posledních zpráv budou vinaři z jihu Moravy v lednu demonstrovat, jak v pondělí oznámili. Jak uvedli jejich zástupci, včerejší jednání s poslanci zemědělského výboru nebylo úspěšné a hrozbu protestu neodvrátilo. Změnu ještě může přinést plánovaná schůzka s ministrem zemědělství Janem Mládkem.

autor: gaj
Spustit audio