Jihomoravský kraj vyjednává s památkáři o převzetí zámeckých jízdáren v Lednici

Památkáři s Jihomoravským krajem vyjednávají podmínky dalšího využití zámeckých jízdáren v Lednici. Výukové, konferenční a výstavní prostory aktuálně provozuje sdružení Multifunkční centrum – tvořené hejtmanstvím, Lednicí a Centrálou cestovního ruchu jižní Moravy.

V budoucnu by to opět mohl být Národní památkový ústav, součástí převzetí jízdáren má být ale smlouva, která umožní například obci dále část jízdáren využívat.

Památkáři plánují v takzvané Kočárovně vybudovat moderní návštěvnické centrum. Jeho součástí budou hlavně pokladny, infocentrum, obchod se suvenýry a také toalety.

„Část prostor by se měla využít jako badatelna archivu Lednicko-valtického areálu,“ doplňuje mluvčí Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová s tím, že společenský sál by dál podle domluvy mohl využívat spolek.

„Předpokládáme, že bychom během června mohli pokročit v jednáních tak, abychom mohli v druhém pololetí uzavřít definitivní dohodu,“ uzavírá náměstek hejtmana a zároveň předseda představenstva Multifunkčního centra zámku Lednice Jan Zámečník (KDU-ČSL).

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související