Jihomoravský kraj pozastavil kontakty s Ruskem, dává tak najevo podporu Ukrajině

Jihomoravský kraj dočasně přeruší kontakty s partnerskými regiony v Rusku. Rozhodli o tom radní. Důvodem je situace na Ukrajině, které hrozí válka s Ruskem.

Kraj má v Rusku čtyři regionální partnery – Republiku Tatarstán, Chanty-Mansijský okruh, Leningradskou a Nižegorodskou oblast. Podporoval vzájemné podnikatelské aktivity a studentské výměny. Podle hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL chce kraj pozastavením těchto aktivit vyjádřit podporu Ukrajině.

„To, co se teď děje na Ukrajině považujeme za porušení mezinárodního práva a myslím si, že i na té regionální úrovni je potřeba ukázat, že máme svůj názor a chceme tímto způsobem jasně naznačit, že Rusko by se takto chovat nemělo a že my stojíme za Ukrajinou.

Na podporu Ukrajině vyvěsil kraj ukrajinskou vlajku na budovu hejtmanství. Totéž udělalo i město Brno. K přerušení vztahů s partnerskými městy ale Brno nepřistoupilo, protože žádná spolupráce v posledních letech neprobíhala.

Brno pošle na pomoc Ukrajině ze svého rozpočtu 10 milionů korun. Městské nemocnice poskytnou léky nebo zdravotnický materiál. Konkrétní využití peněz zástupci magistrátu dohodnou s velvyslanectvím. Brno pro případné uprchlíky vyčlení desítky volných bytů.

Spustit audio

Související