Jihomoravský finanční úřad pomáhá stovkám lidí denně vyplnit daňové přiznání po telefonu

Stovky telefonátů denně vyřizují od začátku ledna pracovníci finančních úřadů. A to kvůli placení daně z nemovitých věcí. Na tu nesmí zapomenout ti, kteří loni pořídili nějaký pozemek nebo dům. Finančí správa žádá všechny poplatníky, aby na úřady nechodili, ale volali. Úředníci jim sami poradí, jak daňové přiznání vyplnit.

Za prvních sedm dní fungování služby vyřídili zaměstnanci krajského finančního úřadu kolem tří tisíc telefonátů a s každým druhým člověkem úředníci při hovoru přiznání rovnou vyplnili. Ať už na internetu, nebo písemně. Trvá to zpravidla kolem patnácti minut, ale operátoři to stíhají i v kratším nebo delším čase podle toho, s čím vším žadatel potřebuje pomoct.

Úředníci jsou na třiceti telefonních linkách dostupní každý všední den. A nejde o jednu centrální telefonní linku, ale každé pracoviště má jiné číslo. Lidé údaje najdou na webu finanční správy.

Do kdy bude služba fungovat?

Zatím do 5. února. Ale možná i déle. Vláda minulý týden v souvislosti s pandemií covidu-19 schválila, že přiznání k dani z nemovitosti můžou lidé podat až do 1. dubna. A danou částku pak zaplatit do konce května. Pokud bude tedy o infolinku stálý zájem, může alespoň v Jihomoravském kraji fungovat déle. A to i proto, že jižní Morava patří mezi regiony s nejvyšším počtem poplatníků daně z nemovitosti, je jich přes 440 tisíc.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související