Jihomoravské vinice každoročně pustoší hejna špačků, nová vyhláška by mohla situaci vyřešit

10. říjen 2005

Tuzemští vinaři se každoročně potýkají s obrovskými hejny špačků, kteří doslova pustoší vinice. Proti náletům jsou přitom vinohradníci poměrně bezbranní, nejrůznější způsoby plašení totiž postupně selhávají.

Existuje prý jediná možná obrana, a tou je střelba, která by už od příštího roku měla být možná. Připravuje se totiž vyhláška ministerstva životního prostředí a ta to umožní. O vznik, pro vinaře tolik důležitého předpisu, se přitom zasloužil Jihomoravský kraj, který vyhlášku navrhl. "Dnes nám stojí v cestě jen meziresortní připomínkování, kterým musí každý právní předpis standardně projít a z toho důvodu se vyhláška stane účinnou patrně od března nebo dubna příštího roku," doplňuje jihomoravská krajská radní Marie Cacková.

Nová vyhláška bude zcela konkrétně stanovovat datum, které je kritické pro vinice ze strany špačků. " To datum bude někdy od 15. srpna do konce října a pokud se v této době vyskytnou špačci hromadně, bude možné použít takzvaný odchylný postup. To znamená, že je bude možné plašit, eventuelně do nich střílet," říká radní Cacková.

Člověk, který se pustí do odstřelu, bude muset mít statut vinaře. "Podstatné je to, že mrtví ptáci budou muset být dohledatelní a povedou se o tom statistiky. Ty se budou následně odevzdávat na pověřeném úřadu třetího stupně, který rozhoduje dnes. Ze statistiky vyplyne, v jakém měsíci a kolik špačků vinař odstřelil. Bude to bez toho, že by musel složitě žádat na úřadě," dodává jihomoravská krajská radní Marie Cacková.

autor: hon
Spustit audio