Jihočeši přispívají nadprůměrně k tvorbě HDP

9. říjen 2002

Z pohledu HDP na obyvatele je Jihočeský kraj na čtvrtém místě a jeho podíl na celkovém HDP České republiky je nadprůměrný. Zástupci ČSOB na dnešní tiskové konferenci uvedli, že kraj patří mezi nejvyspělejší v ČR a jeho ekonomický růst výrazně převyšuje celostátní výsledek. Jižní Čechy však zatím mírně zaostávají v investicích, ale v případě, že se podaří nalézt nové investory, má kraj velký potenciál.

"Hrubý domácí produkt Jihočeského kraje se v letech 1993 až 1999 téměř zdvojnásobil. Jihočeši mají po Praze druhou nejnižší míru nezaměstnanosti a příznivou věkovou strukturu," řekl Petr Dufek, který v ČSOB zpracovává makroekonomické analýzy. Hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka si myslí, že makroekonomické údaje společně se strategickým propojením na prostor EU dávají jižním Čechám značnou šanci na nadprůměrný rozvoj i v budoucnu.

Z analýzy aktivit ČSOB vyplývá, že obyvatelé jižních Čech i malé a střední firmy jsou mnohem spořivější než republikový průměr. Objem depozit těchto dvou bankovních segmentů v ČSOB (v Jihočeském kraji) od loňského do letošního března stoupl o devět procent, zatímco průměr v ČR byl pouze tři procenta. Investice v podílových fondech se na jihu Čech v posledních dvou čtvrtletích zvýšily na více než trojnásobek ročního průměru.

Přestože vklady u ČSOB v Jihočeském kraji za posledních 17 měsíců zaznamenaly třikrát vyšší nárůst, než je průměr za banku v celé ČR, zůstávají podle regionálního ředitele ČSOB pro retail a malé a střední podniky Tomáše Buriana Jihočeši konzervativní. "Mají stále mírně raději hotovostní transakce. I když počet vydaných platebních karet v regionu stoupl meziročně o slušných osm procent, je tento nárůst pod průměrem ČR," poznamenal Burian.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio