Jih Moravy postupně zaplavují komáři, kteří se vylíhli po nedávných povodních.

6. květen 2006

Komáři vzešlí z obrovských povodní vytvořených líhnišť na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku se už vylíhli a den ode dne více obtěžují lidi v postižených regionech.

Zatím není situace nijak dramatická, alespoň pro ty, kteří jsou na přítomnost tohoto obtížného hmyzu každoročně zvyklí. Ovšem, bude hůř, připouští Oldřich Šebesta z břeclavského zdravotního ústavu: "Počet komárů se již výrazně zvyšovat nebude, ovšem bude se měnit aktivita samiček, ta ještě nedosáhla vrcholu, a také jejich lokální rozložení. V současné době v blízkosti sídlišť, kde byly provedeny postřiky proti larvám, je výskyt komárů nízký, ovšem na některých vzdálených lokalitách je jich opravdu hodně. Ti budou zřejmě zaletovat do blízkosti obytných zón."

"Rok 2006 je zcela mimořádný. Letošní záplavy svým rozsahem vysoce překročily rok 1997. Tehdy ovšem udeřila povodeň v létě, kdy se v přírodě nevyskytovaly žádné larvy. Letošní jarní povodně nastoupily v době, kdy už se některé larvy vyskytovaly a došlo k promíchání různých stádií vývoje komárů. Byly ovšem provedeny velmi rozsáhlé zásahy proti komářím larvám a podařilo se tu největší vlnu částečně snížit. Předpokládám tedy, že letos by měl být výskyt komárů výrazně nižší než v roce 1997," řekl nám závěrem Oldřich Šebesta z břeclavského zdravotního ústavu.

autor: hon
Spustit audio