Ježíškova vnoučata rozdávala radost i v Brně. Paní Jarmila vzpomínala na lvici Mau i Afriku

22. listopad 2018

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata v loňském roce zaznamenal obrovský ohlas, proto se vrací v předvánočním čase i letos. A zájem není o nic menší než před rokem.

Paní Jarmilu, které je 94 let a žije v Domově pro seniory na ulici Okružní v Brně-Lesné, jsme navštívily s rozhlasovou kolegyní Danou Josefovou. Ta se pro paní Jarmilu stala Ježíškovým vnoučetem, když do Brna přijela s bezmála 170 cm měřící plyšovou lvicí.

Paní Jarmilka se svým dárkem, plyšovou lvicí Mau

S pomocí sociálních pracovnic si totiž paní Jarmila v rámci Ježíškových vnoučat splnila sen a vrátila se tak alespoň ve vzpomínkách o několik desítek let zpátky na východní pobřeží Afriky.

Osud i pracovní náplň ji v necelých třiceti letech zavála do Etiopie, kde jí krátce po jejím příjezdu přirostla k srdci lvice Mau. O tu se společně s manželem starali po dobu svého pobytu, který se protáhl na deset let.

„Víte, že úředním jazykem v Etiopii je amharština?“, ptá se nás paní Jarmila a dokonce nás překvapí i pár slovíčky, která si ještě pamatuje. Vzpomínala také na setkání s tehdejším císařem – Haile Selassie I. vládl Etiopii v letech 1930-1974, ale i na to, když si kanadský fotograf přijel nafotit Mau. Ze setkání s lvicí si odvezl roztrženou košili, dodává paní Jarmila s úsměvem.

Paní Jarmilka se svým dárkem, plyšovou lvicí Mau

Jak splnit přání lidem v domovech pro seniory, jak projekt Ježíškova vnoučata funguje a další informace najdete na webu www.jeziskovavnoucata.cz

autor: lop
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.