Jezdíte na kole i v zimě? Nabízíme dobré rady, jak ochránit sebe i bicykl

27. listopad 2021

Po skončení cyklistické sezóny byste se měli postarat o pneumatiky, brzdy, brzdovou kapalinu, tlumiče, řetěz a u elektrokol i o akumulátor. A co dělat, když jezdíte celoročně?

Známý plzeňský cyklista Antonín Bartoníček radí, jak se o postarat v zimě a jak ho udržovat, aby se neničilo. Během zimního ježdění si také dejte pozor na vhodné oblečení, na perfektní osvětlení vpředu i vzadu a na veškeré možné bezpečnostní prvky.

Léta šetříte, vezmete si hypoteční úvěr a koupíte si nový vysněný byt. Najednou se v rohu jedné místnosti objeví plíseň. Závadu oznámíte stavební firmě a rok čekáte na opravu. Tak to je příběh jednoho našeho posluchače. Jak reklamovat tuto závadu mu poradí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Důkladným úklidem zahrady před zimou zabráníte chorobám a škůdcům ničit naše úrody v sezoně. Prohnojení půdy humusem, ale i přírodními hnojivy je před zimou základ. Sníh v zimě při úklidu můžete použít jak na okrasné dřeviny, tak i do skleníků a pařníků. Nejenom že ušetříte za vodu, ale pomůžete suché půdě. Praktické rady má pro vás plzeňský zahradník Přemysl Písař.  

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio