Jevišovické předzámčí na Znojemsku má šanci na proměnu z ruiny v muzeum

12. červen 2013

Chátrající budova předzámčí v Jevišovicích na Znojemsku by se mohla proměnit v důstojné muzeum. Národní kulturní památka pod majestátním, předloni opraveným zámkem připomíná v nejmenším městě na jižní Moravě spíš ruinu. Kromě střechy je ve velmi žalostném stavu.

„Tato budova je součástí vlastně starého zámku. Je paradoxní, že starý zámek vlastní Česká republika a správcem je Moravské zemské muzeum a tady to předzámčí je ve vlastnictví města,“ říká starosta Jevišovic na Znojemsku Pavel Málek z ODS. Jevišovické předzámčí je opuštěné už 23 let a stejně dlouho také chátrá.

„Dřív tam vlastně bydlel správce zámku se svojí rodinou a bývávaly tam konírny. V současné době je v jedné části restaurace U suchého čerta a druhá část byly kdysi obecní byty, v současné době to není využíváno a je to v havarijním stavu,“ doplňuje Málek.

Nyní je předzámčí velmi blízko nutné rekonstrukci, žádost o dotaci prošla do druhého kola a starosta věří, že bude schválena. Společně s Moravským zemským muzeem má s předzámčím smělé plány.

„Rádi bychom tam za pomocí dotací vybudovali takové menší muzeum. Domluvili jsme se s Moravským zemským muzeem, že bychom tam koordinovali naši činnost. Chtěli bychom se soustředit na faunu a flóru Jevišovic, dále bychom tam chtěli mít nějaké exponáty po Kunštátech, jako jednom z nejvýznamnějších šlechtických rodů tady na Moravě a také bychom se chtěli soustředit na obránce Brna v roce 1648,“ upřesňuje Málek.

Úpravami předzámčí za více než 23 milionů korun by Jevišovice zvýšily atraktivitu městečka a mohly by přilákat větší množství návštěvníků. V neutěšeném stavu jako předzámčí byl před lety i zámek. Moravské zemské muzeum ho ale postupně opravilo a dnes patří k hlavním turistickým atrakcím regionu.

„Je tam Wildomcova sbírka přestěhovaná z Boskovštejna, což jsou vykopávky pana učitele Wildomce, je to velmi zajímavé, myslím se, že Moravské zemské muzeum tam má mnoho dalších věcí, které by návštěvníky mohly zajímat. Měli tam výstavu Sousedé na talíři, je tam výstava jak hudebních nástrojů, tak jedna z největších sbírek lidového nábytku na Jižní Moravě,“ dodává starosta.

Pokud se vše podaří, lidé by se do muzea v opraveném předzámčí mohli podívat do dvou let. „Kdybychom s dotací uspěli, to může být červen, červenec letošního roku, když to dobře půjde tak na sklonku roku 2014 by mohla být stavební část hotová, kdybychom to vybavili, duben 2015, když to ideálně půjde,“ zakončuje starosta Pavel Málek.

Snah o rekonstrukci Jevišovického předzámčí už bylo několik. Naposledy se město před čtyřmi lety pokoušelo objekt pronajmout investorovi, který by ho opravil a provozoval v něm vlastní podnikatelskou činnost. To se ale nepovedlo. Obec s několikamilionovým rozpočtem se sama do rekonstrukce za desítky milionů pustit nemohla.


Zvětšit mapu
autor: Alena Kusáková
Spustit audio