Jedno z nejstarších kin a nejmenší multiplex v kraji – kino Svět v Hodoníně bude promítat s nejnovějšími technologiemi

Kino Svět v Hodoníně promítá od roku 1914, je tak jedním z nejstarších kinosálů v Česku. Jeho podoba byla desítky let stejná – poslední velké úpravy zažila budova v 70. letech. Právě ukončené opravy trvaly rok a půl a vyšly na 76 milionů korun, z velké části je zaplatila radnice. Řečeno moderním jazykem se hodonínské kino Svět stalo nejmenším multiplexem v Jihomoravském kraji.

Na filmy s kvalitou ozvučení Dolby Atmos si mohou do velkého sálu zajít necelé dvě stovky lidí. Nové sedačky a technika zmenšily jeho kapacitu o třetinu. Rozdíl je po celkové rekonstrukci patrný v sále i v útrobách kina.

„Můj pocit je, že je tady dvakrát víc přístrojů, než tu bylo,“ říká technik Robert Kaňa o nové promítací místnosti. „Předtím jsme měli 7.1 zvuk, teď máme taky 7.1 zvuk, ale máme ho Atmos, což obnáší už čtyřiačtyřicet kanálů, není to jen těch (předchozích) osm kanálů. Takže jedná se opravdu o 3D zvuk. Když něco ve filmu letí okolo vás, tak máte pocit, že to okolo vás skutečně letí,“ dodává.

3D filmy se promítají v hodonínském kině zhruba osm let. „Ať sedíte vpředu nebo vzadu, lítá to až k vám. Dřívější technologie to úplně neumožňovala. Tehdy jsme měli vyzkoumané, že pátá řada je optimální na 3D. Tam jste měli nejlepší zážitek,“ porovnává Kaňa.

Filmový klub i rodinné posezení

Z kina dělá multiplex více sálů. V tom druhém – novém a menším – před rekonstrukcí nacvičovaly mažoretky. Teď je místnost ve druhém patře vybavena sedadly a technologií k promítání. Sloužit bude také k setkávání.

„Především filmového klubu, pro který to je ideální prostor s 37 místy. Dále bychom ho chtěli pronajímat k rodinným účelům, takže pokud budete mít nějaké rodinné snímky, které byste si rádi pustili, tak máte jedinečnou příležitost,“ vysvětluje ředitel Domu kultury a kina v Hodoníně Adam Procházka.

Kino Svět bude za plného provozu promítat zhruba osmkrát týdně. „Chtěli bychom premiérovat filmy, ta technologie tomu odpovídá. Tím pádem máme konkurenční výhodu, protože lidé nemusí jet do Brna nebo přes hranice do Skalice, kde je taky multiplex.“

Hlad po kultuře

Celá rekonstrukce vyšla na 76 milionů korun. Kromě zhruba milionové dotace ze Státního fondu kinematografie ji město zaplatilo ze svého. Z malého zájmu návštěvníků  vedení radnice obavy nemá.

„Věřím, že tou rekonstrukcí a modernizací jsme kino udělali nadčasové a že dlouhé roky se do něj nebude muset investovat. A že si své diváky a fanoušky najde, protože hlad po kultuře je v Hodoníně velký. Teď po covidu bude ještě větší,“ dodává starosta Libor Střecha z Hnutí pro Hodonín.

První návštěvníci se do nového multiplexu podívají hned po dalším rozvolnění koronavirových opatření.

Spustit audio

Související