Jedinečná sonda do historie Kroměříže. Skrývá se pod dlažbou města

11. listopad 2018

Kroměříž má dlouhou a bohatou minulost a o ní vypovídá expozice nazvaná Historie ukrytá pod dlažbou města.

A pod dlažbou města skutečně je. Vznikla v suterénu středověkého objektu čp. 38 na Velkém náměstí. Mohutný dům s podloubím pochází z počátku 17. století.

Původně byl jedním z hlavních biskupských sídel v Kroměříži, dnes je v něm Muzeum Kroměřížska a od roku 2009 i působivá expozice, která nabízí ucelený obraz o vývoji města od pravěku až do poloviny 17. století. Takové shrnutí prý Kroměříži chybělo a sklepní prostory s klenbovými stropy byly pro tento způsob rekapitulace minulosti jako stvořené.

Biskup se zasloužil

Výstava je rozdělena do sedmi tematických sekcí. V části nazvané „Stopy vedou do pravěku“ jsou k vidění předměty, které byly nalezené v jihovýchodním předměstí Kroměříže a jsou vůbec nejstaršími artefakty z mladší doby kamenné. Důležitým momentem v dějinách Kroměříže bylo založení nového města olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburku. 

Stovky tisíc lidí na zámcích a hradu. Nejvíce láká Kroměříž, větší zájem je o Buchlovice a Vizovice

zámek v Kroměříži

Státní zámky a hrad Buchlov vidělo ve Zlínském kraji letos k prvnímu říjnu asi tři sta padesát pět tisíc turistů.

To je nádherná pasáž o tom, jak město ve 13. století dostalo pevnostní obranný systém s hradem, později přestavěným na zámek, dnešní arcibiskupský, jak byla provedena nová parcelace nebo, že byla založena kolegiátní kapitula u svatého Mořice.

Největší části výstavy pojmenované „Město v hradbách“ vévodí přesná kopie makety Kroměříže zhotovená ke stému výročí Kroměřížského sněmu v roce 1848. Podle historiků Muzea Kroměřížska zachycuje podobu města, kterou si dnešní Kroměřížané jen těžko dokáží představit. Navíc je interaktivní, takže každý návštěvník si sám vybere, do které ulice nebo části města se chce podívat a ještě se dozví zajímavé informace o zvolené lokalitě.

Tři sta metrů potrubí

Mě třeba zaujalo asi 300 let staré dřevěné vodovodní potrubí. Dozvěděla jsem se, že zásobování města vodou měla na starost kroměřížská vrchnost, tedy olomoučtí biskupové. Vodu získávali z prameniště pod vrchem Barbořina, přiváděli ji do vodárny a z ní pak takzvaným výtlačným systémem do městských kašen a studní. Vystavenou část vodovodního potrubí našli archeologové nedaleko dnešního muzea v Pilařově ulici pod vozovkou v hloubce dva metry, neporušenou.

Biskupská garda se vrátí po sto letech před zámek v Kroměříži. Bude o víkendech střežit vchod

Biskupská garda se vrátí před zámek v kroměříži

Vchod do kroměřížského Arcibiskupského zámku bude v turistické sezoně strážit pravidelně biskupská garda.

Potrubí bylo sestavené z necelých pět metrů dlouhých borovicových kmenů. Byly vyvrtané a spojené dřevěnými svorkami. Vnitřní otvor trubek se vypaloval, tím se dřevo částečně impregnovalo a protékající voda potrubí navíc konzervovala, proto neztrouchnivělo a přežilo staletí. Na tehdejší dobu to byl velký technický pokrok, protože jenom ukládání a usazování tak těžkých klád do země bylo hodně náročné.

Zastavila jsem se také u hrnčířské pece, sestavené podle archeologických nálezů. Je hlavním exponátem celku „Řemesla na předměstích“. Mezi drobnými předměty je dokonce hrouda hlíny s otisky prstů hrnčíře. Život města v minulosti dokumentuje černá kuchyň, dvoreček nebo spíš náznak dvorku středověkého domu s košatinovými plůtky, středověká odpadní jímka. Lidé prý vyhazovali všechno možné od poškozeného nádobí přes sklo až po drobné dekorativní figurky, kousky textilu či peckoviny. Předměty nalezené v odpadních jímkách jsou vystavené ve vitrínách. Jsou v nich ale i jiné dobové předměty.

Pokud vás napadlo, že si expozici s názvem Historie ukrytá pod dlažbou města v Muzeu Kroměřížska pojedete prohlédnout, tak si výlet do Kroměříže naplánujte až na příští rok. Výstava bude totiž do konce letošního roku uzavřena, probíhá nezbytná pravidelná kontrola a konzervování všech předmětů. 

Spustit audio

Související