Jediná kamenná rozhledna v Krkonoších zdobí vrch Přední Žalý. Je z ní lepší výhled než ze Sněžky

14. červenec 2023

Scenérii krkonošských hřbetů a vrcholů si nejlépe prohlédnete z rozhledny Žalý. Stojí na vrchu Přední Žalý v nadmořské výšce 1019 metrů, je vysoká 18 metrů a za příznivého počasí vás za procházku nebo za výstup do kopce na běžkách odmění neopakovatelným kruhovým rozhledem nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí.

Vrch Přední Žalý, který v 19. století nebyl tak zarostlý jako dnes, často navštěvoval zanícený turista, hrabě Jan Harrach a výhled odtud mu učaroval. Nadšení výletníci tam postupně začali přinášet kameny a vytvořili z nich kopec jako vyhlídkové místo. Předchůdcem dnešní rozhledny se pak na popud Harracha stala ocelová konstrukce, která však byla značně nestabilní. Později hrabě na atraktivním místě investoval do hostince (dnes bouda Žalý s občerstvením) a "pořádné" kamenné čtyřboké rozhledny.

Na ochoz romantické věže vystoupáte po celodřevěném pohodlném schodišti s 89 stupni, vhodném pro rodiny s dětmi i seniory. Cestou nahoru zahlédnete sojku a sovu, ke kterým v budoucnu ještě přibude káně. Za dobré viditelnosti vás po výstupu ohromí kruhový výhled. Dopřeje vám nejen panorama Krkonoš (Zlaté návrší, Kozí hřbety, Medvědín, Černou horu nebo Sněžku), ale také Ještěd, Bezděz, Trosky, Ralsko, Kozákov a Zvičinu. Dohlédnout se dá dokonce i k Hradci Králové, Kunětické hoře, do Orlických hor nebo na pražský Černý Most.

Oblíbená rozhledna a bouda na Předním Žalý v Krkonoších

Na rozhlednu se nejlépe dostanete z Benecka po červené turistické trase. Využít ale můžete i lanovku ve Ski areálu Herlíkovice (směrem od Strážného), která vás doveze jen necelých dvě stě metrů od romantické vyhlídkové stavby.

Další pěkný cíl objevíte cestou z Předního Žalého, když se vydáte po červené, kdy po dvou kilometrech uhnete z trasy a asi po dvou stech metrech se před vámi otevře krásný výhled na Špindlerův Mlýn i celé údolí.

Od rozhledny vede atraktivní výšlap také po červené turistické trase směrem na Horní Mísečky s několika vyhlídkami na Benecko a okolí, včetně Šeřínu. V zimě se z velké části trasa upravuje i pro běžkaře.

Spustit audio